Mérgező gombák

Kép forrása
http://www.gomba.b74.hu/gyujtemeny/bazidium.jpg
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A mérgező gombák, nyersen vagy főzve, önmagukban vagy alkohollal együtt fogyasztva káros hatást gyakorolnak az emberi szervezetre: gyomor- és bélpanaszokat, émelygést, hányást, máj- és vesekárosodást vagy a legrosszabb esetben halált okozhatnak. Egyes gombák hallucinogén anyagokat tartalmaznak.

A gombák egy része halálos toxinokat is tartalmazhatnak, ilyenek a Conocybe, Galerina, Lepiota és az Amanita   fajok. Az Amanita phalloides, a gyilkos galóca a halálos gonbamérgezések leggyakoribb okozója.

A Gyromitra esculenta a redős papsapkagomba, melynek kucsmája agyvelőhöz hasonlíthatóan redős,  nyersen halálos méreg, de főzve ínyencségnek számít.  

A légyölő galóca, Amanita muscaria is okozhat halálos mérgezést, bár legtöbbször emésztés útján, hanem hallucinogén hatása miatti fogyasztás következtében. Az ókorban a légyölő galócát vallási célokból használták és a szibériai sámánok a mai napig ezt alkalmazzák.

A leggyakoribb toxinok az alábbiak:

Alfa-amanitin: halálos májkárosodást okozhat 3 nappal a gomba elfogyasztását követően (Amanita)
Phallotoxin: emésztőrendszert irritáló, hányást, hasmenést okozó toxin (Amanita)
Orellanin: halálos vesekáűrosodást okoz 3 héttel a gomba fogyasztása után (Cortinarius)
Muszkarin: gyakran halálos légzőszervi rendellenességet okoz (Omphalotus)
Gyromitrin: halálos idegméreg, emésztőrendszert is kársítja, vérsejteket elpusztítja (Gyromitra)
Coprin: alkohollal együtt fogyasztva mérgez (Coprinus)
Iboténsav és muscimol: hallucinogén toxinok (A. muscaria, A. pantherina és A. gemmata)
Psilocybin és psilocin: hallucinogén toxinok (Psilocybe)
Arabitol:  emésztőszervi irritációt okoz
Bolesatin: emésztőrendszerre toxikus (Boletus satanas)
Ergotamin: halálos méreg, elsősorban az érrendszerre hat (Claviceps).

Ezek hatása természetesen függ az elfogyasztott mennyiségtől és az egyén érzékenységétől.