A titrimetria vagy térfogatos analízis a gravimetriával, a mikroanalízissel és a műszeres elemzéssel együtt az analitikai kémia ágaihoz tartozik, annak a kvantitatív analízis tárgykörébe. Tehát a titrálás fontos kémiai analitikai technika, amely nemcsak kémiai elemek, hanem vírusok és baktériumok mennyiségi meghatározására is alkalmas.
A titrálási folyamat egy ismert koncentrációjú mérőoldat lassankénti adagolását jelenti a meghatározandó/mérendő anyag oldatához mindaddig, amíg egy indikátornak nevezett jelzőfolyadék, vagy egy mérőberendezés azt nem mutatja, hogy a mért anyagot a mérőoldat kémiailag teljesen fel nem használta. Ezt a titrálási pontot a titrálás végpontjának nevezzük, a felhasznált mérőoldatmennyiséget pedig titernek.
A titrimetriát a kémiai reakció típusa szerint valamint a végpont jelzése szerint csoportosíthatjuk:
- Sav-bázis titrálás
- Redoxi titrálás
- Komplexometriás titrálás
- Csapadékos titrálás
wikipedia