Anak Krakatau és a környező szigetek

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Landsat_krakatau_18may92_cropped.jpg&filetimestamp=20080317142613
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A Landsat műhold 1992. májusában készült felvétele az űrből mutatja a Jáva és Szumátra közti Szunda-szorosban elhelyezkedő szigetcsoportot.

A Krakatau vulkán 1883-ban felrobbant szigete nagyrészt elsűllyedt a tenger mélyére, csak néhány töredéke maradt meg szigetként. Ezek ma karéjban veszik körül Anak Krakataut, vagyis Krakatau gyermekét, a bébivulkánt, mely először csak a víz alól, késöbb egyre nagyobb szigetet létrehozva maga körül folyamatosan pöfög és kisebb nagyobb kitöréseket produkálva emlékeztet szülőanyjának az egész világot megrengető egykori kitörésére.

Ez a néhai kitörés a Hiroshimárta ledobott atombomba erejének 5000-szeresével vetette szét a szigetet, és olyan hatalmas hanghatást produkált, mely hétszer kerülte meg a Földet.

A kitörést követő évben a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal esett. Az időjárás évekig a megszokottól eltérő mintákat mutatott és a hőmérséklet csak 1888-ra tért vissza a korábbi szintekre. A kitörés hatalmas mennyiségű kén-dioxid gázt juttatott a sztratoszférába, amelyet a szelek széthordtak a világban, majd savas eső formájában visszahullott a Földre.

A kitörés után évekig világszerte sötétebb volt az ég és több hónapokig a korábbinál látványosabbakvoltak a napnyugták. A tenger lehülése több évtizedig éreztette hatását.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Krakatau

http://www.volcanodiscovery.com/krakatau/news/7142/Anak-Krakatau-volcano-Indonesia-growing-lava-dome.html

http://www.volcanodiscovery.com/krakatau/news.html