Az élelmiszeripar egy sor adalékanyagot alkalmaz az élelmiszerek tartósítása, állagának kialakításáa és stabilizálása céljából, ízesítésére és színezésére.A leggyakoribb technológiai segédenyagok az alábiak:
- Stabilizátorok
- Sűrítőanyagok
- Gélképző anyagok
- Csomósodásgátló anyagok
- Fényező-bevonó anyagok
- Csomagológázok
- Hajtóanyagok
Ezeken kívül egy sor E-betüvel jelölt adalékanyagot találhatunk a kész élelmiszerekben:
E100 - E199: Élelmiszerfestékek
E200 - E299: Tartósítószerek
E300 - E321: Antioxidánsok
E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok
E500 - E619: Savak, bázisok, savanyúságot szabályozó anyagok
E620 - E637: Ízjavítók
E900 - E925: Egyéb adalékanyagok
Részeletesebben olvashatnak a témáról, ha ide kattintanak.