Páneurópai ökológiai hálózat területei Magyarországon

Source of the photo
http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/nok/Magyarorsz%E1g%20%E9s%20a%20P%E1neur%F3pai%20%D6kol%F3giai%20H%E1l%F3zat.pdf
Author of the description
Gruiz Katalin

A térkép a páneurópai ökológiai hálózat részeként kijelölt területeket mutatja Magyarországon.

Ezek a területek lehetnek magterületek, ökológiai folyosók, pufferterületek és rehabilitációs területek.

Ezek a Páneurópai Ökológiai Hálózat területi kategóriái a következőket jelentik:

1. A magterület természetes és féltermészetes, Európára jellemző és európai jelentőségű területek, európai jelentôségű fajok, populációk élőhelye.

2. Az ökológiai folyosó jellemzője a kielégítően nagy méretű élőhelyek biztosítása a populációk számára. Funkciója a vándorló fajok mozgásához szükséges élőhely-összeköttetés, a genetikai és térbeli kapcsolatok biztosítása.

3. A pufferterület olyan terület, amely a negatív külső hatások csökkentésére, a tényleges magterület/folyosó méretének növelésére, a magterület alakjának (a kerület és terület arányának) javítására alkalmas. A magterület és a folyosó körül szükség szerint kialakítható.

4. A rehabilitációs terület funkciója a PEEN másik három elemének rehabilitálása, minőségi javítása, térbeli növelése, a hiányzó és kapcsolódó pontok kialakítása.

A térkép jelölései:

  • Okkersárga: magterület
  • Világossárga: pufferterület
  • Zöld: folytonos ökológiai folyosó
  • Kék: megszakított ökológiai folyosó
Source of description

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/nok/Magyarorsz%E1g%20%E9s%20a%20P%E1neur%F3pai%20%D6kol%F3giai%20H%E1l%F3zat.pdf