Som, húsos (Cornus mas)

Source of the photo
http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/som.html
Author of the description
Tolner Mária

Cornus mas

A húsos som népies neve: som

A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. 3–7 m magasra növő cserje. Még a lombosodást megelőzően nyíló sárga virágai nem csak a tavasz első hírnökei, hanem dísze is a kertnek. Gyümölcsei 1,5 – 3 cm nagyságúak lehetnek, hosszúkás szilvára emlékeztető, általában élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. A húsos som erdei gyümölcsfaj, melynek termése savanykás, édeskés, fanyar ízű.

A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót, bor készíthető belőle. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.

Sokan megaszalják a somot, mely így a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet.

C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Mellékhatása nem ismert.

A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

 

Source of description

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/H%C3%BAsos-som

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAsos_som