Mogyoró, közönséges (Corylus avellana)

Source of the photo
http://www.nature-diary.co.uk/2004-07-25.htm
Author of the description
Tolner Mária

Corylus avellana

Népies neve: mogyorófa

A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozik. Erdők, cserjések gyakori vadon élő cserjéje és konyhakertek közkedvelt bokra. Kerekded, szív alakú levelei vannak. Gyakran többcsúcsú levelei kétszeresen durván fűrészeltek, mindkét oldaluk molyhosan szőrös. A porzós virágok csüngő barkák, a bibés virágok pikkelylevelekkel fedettek, csak a piros bibe nyúlik ki. A termést körülvevő kupacs szabálytalanul tépett. Termése kiváló csemege.

A növény levelét használják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje június-július.

A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz.

Hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó növény. Használata a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként ajánlott, valamint visszércsomók kezelésére és lábszárfekély esetén Alkalmazzák toroköblítőként is. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, szagtalanító hatású. Fáját régóta hasznosítják szerszámnyélnek.

Olajos terméséből sokféle édesipari termék készül, mogyorókrém, csoki, fagylalt, puding.

Source of description

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Mogyoro_kozonseges?id=79

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Mogyor%C3%B3-k%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges

http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_mogyor%C3%B3