Petrezselyem
Petroselinum hortense (P. crispum)
Népies neve: petruska, petrezselem, petrezsirom
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, ismert fűszernövény, amely azonban gyógyításra is alkalmas hatóanyagokkal rendelkezik. Jellegzetes, aromás illatú növény. Gyökerei vékonyak vagy húsosak. Levelei 2-3-szorosan szárnyaltak, az alsó levélkék hasogatottak, a felsők hármasak, a metélőpetrezselyem levelei fodrosak. Összetett ernyővirágzata 10-20 ernyőcskéből áll, kevés gallérlevéllel és 6-8 gallérkalevéllel. Ikerkaszattermései zöldesszürkék, 2 mm hosszúak, két sarló alakú, 5 bordájú részterméskékre esnek szét.
* A friss petrezselyemlevél kevés mézzel vörösborhoz keverve ízletes italt ad.
A növény termését, levelét és gyökérét hasznosítják gyógyászati célokra.
A termések illóolajat (apiolt, miriszticint, pinént), flavonoidokat (apiint) tartalmaznak.
A gyökér ftalidokat (illathordozókat) tartalmaz, a levél pedig C-vitamint.
A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, és teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlható.
http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Petrezselyem?id=92
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Petrezselyem