Szegfűszeg (Syzygium aromaticum)

Source of the photo
http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://farm5.static.flickr.com/4083/4843253779_26d4c98f2c_b.jpg&imgrefurl=http://www.increasemyvocabulary.com/definition/of/syzygium-aromaticum/&usg=__iZzFkPnOWYGeip9SRIuJJBkfuQA=&h=736&w=1024&sz=351&hl=hu&start=114&sig2=WcKf0izQ10kVdzRzaXPEYw&zoom=1&tbnid=xC0Gd-OTP7gfcM:&tbnh=167&tbnw=241&ei=C_F1Tb3sMIeWOtn_tIoG&prev=/images%3Fq%3DSyzygium%2Baromaticum%26hl%3Dhu%26biw%3D1280%26bih%3D810%26tbs%3Disch:10%2C2967&itbs=1&iact=rc&dur=791&oei=9u91TdKpLYzItAawy92CBQ&page=6&ndsp=24&ved=1t:429,r:3,s:114&tx=143&ty=97&biw=1280&bih=810
Author of the description
Tolner Mária

Syzygium aromaticum

Népies neve: szegfűszegfa

A mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó fűszernövény. A megszárított virágbimbókat hasznosítják. 

Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak.

A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név.

Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9—12 éves korukban kezdenek virágozni.

Hazánkban a szegfűszeg őrölt és egész formában beszerezhető.

A növény még ki nem nyílt virágát használják gyógyászati célokra, amely illóolajat (eugenolt, eugenilacetátot), flavonoidokat, galluszsavat tartalmaz.

Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is megfelelő házi szer.

Ha az összevágott citrom húsába szegfűszeget rakunk, elriasztja a szúnyogokat.

Source of description

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Szegfuszeg?id=123

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szegf%C5%B1szeg