Az ATP a legfontosabb molekula a sejtekben lejátszódó energia leadó és felvevő folyamatokban, és az elhalt sejtekben gyorsan degradálódik. Ezen tulajdonságai miatt, a talajból kivonva és mennyiségét megmérve, a mikrobiális aktivitás meghatározására használható paraméter. Ez a diasor a triklóracetáttal történő extrakció módszerét mutatja be, ahol az extrahált minta ATP tartalmát biolumineszens reakció segítségével határozhatjuk meg.
Ezt az előadást Semsey Gabriella B.Sc. hallgató készítette, Gruiz Katalin "Környezeti mikrobiológia és biotechnológia" című tantárgyához.
Élelmiszervizsgálati közlemények (1997. XLIII. kötet 2. füzet)
http://www.eoq.hu/evik/evik97-2.pdf
Redox-potenciál mérésén alapuló gyors mikrobiológiai módszer validálása és ipari alakalmazhatóságának vizsgálata - Nádaskiné dr. Szakmár Katalin
http://phd.lib.uni-corvinus.hu/403/1/szakmar_katalin.pdf
Mikrobiális fiziológia – Novák Béla
http://www.cellcycle.bme.hu/oktatas/mikrofiz/extra/metabolizmus_regulacio.pdf
Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995
(Estimation of adenosine triphosphate in soils, The trichloroacetic acid extraction method)
Attachment | Size |
---|---|
ATP (adenozin-trifoszfát) meghatározása TCA (triklóracetát) extrakciós módszerrel | 1.7 MB |