A β-glükozidáz egy mikroorganizmusokban, növényekben és állatokban is egyaránt megtalálható hidroláz enzim, amely a cellulózt glükóz molekulákká hasítja. A talajban a diszacharidokat hidrolizáló glükozidázok közül ez az enzim az egyik legjelentősebb. Az enzimaktivitással a jelenlévő enzimek mennyiségét lehet jellemezni, többek között a talajban is. Ebben az E-tanfolyamban két mérési módszer kerül bemutatásra a β-glükozidáz aktivitásának mérésére.
Ezt az előadást Nagy Virág M.Sc. hallgató készítette, Gruiz Katalin "Környezeti mikrobiológia és biotechnológia" című tantárgyához.
Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods an Applied Soil Microbiology and Biochemistry. Academic Press Limited. London. 1995
Boross László, Sajgó Mihály: A biokémia alapja. Mezőgazda Kiadó Kft. 2003
Ádám Veronika: Orvosi biokémia. Medicina. 2004
Sarkadi Lívia: Biokémia mérnök szemmel. Typotex. 2007
http://hu.wikipedia.org/wiki/Enzim