Rosa canina
Népies elnevezései: bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi-, vagy vadrózsa, tüskefa.
A vadrózsa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Perzsiából származó, gyógyhatású fűszernövény, Termése a csipkebogyó egyes vidékeken petymegnek vagy hecsedlinek is nevezik, ezért itt a növényt hecsedlibokornak, a terméséből készült bort, lekvárt és teát hecsedlibornak, hecsedlilekvárnak, vagy hecsedliteának is mondják. Erdőszéleken, cserjésekben gyakran találkozhatunk vele. Tavasszal fehér, de rózsaszínnel bemosott virágaival, ősszel áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmet.
A virág termését, a csipkebogyót akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd. Kiváló vitaminforrás, 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamin-t tartalmaz, amely a citroménak tízszerese, de A-, B-, K- és P-vitamint, vasat, magnéziumot is tartalmaz.
A csipkebogyóról az alábbi linken található további információ: /node/10166
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vadr%C3%B3zsa