Source of the photo
http://www.guidechem.com/dictionary/531-75-9.html
Author of the description
Tolner Mária
Az eszkulin egy kumarin glikozid, melyet vadgeszenyéből (Aesculus hippocastanum) vonnak ki.
- CAS száma: 531-75-9
- PubChem száma: 5281417
- ChemSpider száma: 4444765
- Molekulaképlete C15H16O9
- Molekulatömege 340.282 g/mol
- A tisztított eszkulin kristályos por
- Színe: fehér vagy halvány krémszínű
- Íze: keserű
- Szagtalan
- Olvadáspontja (°C) 240.0 (bomlik)
- Oldhatóság különféle oldószerekben:
- Vízben (20°C) rosszul oldódik
- Etilalkoholban (20°C) rosszul oldódik
- Metikalakohol (20°C) rosszul oldódik
- Forró etil- és metilalkoholban: oldódik
- Forró piridinben: oldódik
- Forró dioxánban: oldódik
Fizikai tulajdonságai
Sűrűség: 1.679g/cm3
Olvadáspont: 203-205℃
Forráspont: 697.7°C at 760 mmHg
Törésmutató: 1.689
Gyulladáspont: 262.8°C
A vadgesztenye kéregben lévő eszkulin csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, és növeli ellenállásukat.
A mikrobiológiában epe-eszkulin agart használnak differenciál táptalajként az Enterocuccusok (pl. sztreptokokkuszok) azonosításához.
Source of description
http://www.bpg.bg/substances/esculin.phtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Aesculin
http://www.chemnet.com/cas/supplier.cgi?terms=esculine&l=hu&exact=dict&f=plist&mark=&submit.x=0&submit.y=0