Tesztorganizmus neve | |
Latin név | Salmonella typhimurium |
Rendszertani besorolás | |
- ország | Bacteria |
- törzs | Proteobacteria |
- osztály | Gammaproteobacteria |
- rend | Enterobacteriales |
- család | Enterobacteriaceae |
- nemzetség/nem | Salmonella |
- faj | Salmonella typhimurium [1.] |
Tesztorganizmus jellemzői | |
Élőhely | A legkülönbözőbb állatok bélcsatornájában fordulnak elő. [2.] |
Fontosabb külső jegyek | 0,7-1,5 µm széles, 2-5 µm hosszú, pálcika alakú, mozgékony, csillós baktérium. [4.] |
Táplálkozás | Gram-negatív, fakultatív anaerob baktériumok. Citrátot használnak fel egyedüli szénhidrátforrásként, fermentálják a glükózt. [4.] |
Szaporodás | Osztódással szaporodnak, 10-50°C közötti hőmérsékleten. |
Egyéb fontosabb jellemzők | A gazdára a tünetmentes hordozástól az invazív fertőzésig terjedő hatásuk lehet. [2.] 2009 óta a Salmonella typhimurium által okozott megbetegedések számának növekedését figyelték meg. [3.] |
Szabványok és referenciák | |
Szabványosított tesztmódszer? | Igen |
Szabvány típusa, száma | OECD 471 |
Környezettoxikológiai alkalmazás | |
Tesztorganizmus fenntartása | Kromogén szubsztrátokat tartalmazó táptalajban, a tápanyagot peptonok szolgáltatják. 35±2°C-on tárolandók. |
Teszteléshez használt organizmus jellemzői | Friss tenyészetet kell használni. A növekedési görbe exponenciális növekedés késői, vagy a stacioner növekedés korai szakaszában lévő tenyészetre van szükség. A késői állandósult növekedési szakaszban lévő tenyészet már nem alkalmazható. Alapvető fontosságú, hogy a teszt során alkalmazni kívánt tenyészetben magas koncentrációban legyenek élő sejtek. (kb. 109 sejt/ml) [5.] |
Tesztorganizmus érzékenysége | Géntoxicitás kimutatása. Baktérium hisztidin auxotrof törzseit használják, a mutációs rátát mérik. A teszt érzékenységét növeli a spontán reverziók számát csökkentő his+ revertánsok, valamint a vegyszerek sejtbe juttatását csökkentő his- allélok jelenléte. [7.] |
Tesztmódszer alkalmassága | Kémiai anyagok mutagenitásának kimutatására. [6.] |
Tesztelés elve | Egy fajt alkalmazó reverz mutagenitási teszt vegyi anyagok vizsgálatára. [5.] |
Tesztmódszer leírása | Hígítási sort készítünk 10-szeres koncentrációkkal. A telepeket minimál glükóz agarra (914 ml desztillált víz, 17 g agar, 20 ml 50X Vogel-Bonnersóoldat és 50 ml 40 %-os glükóz oldat 1000 ml-re számolva) lemezöntéssel felvisszük. A tenyészetet ajánlott 37°C-on tartani, 14-18 órán át inkubálni, 100 rpm-mel rázatni. Az inkubációs idő letelte után megszámoljuk a kinőtt telepeket. A koncentráció függvényében a revertánsok számát vesszük figyelembe, ez alapján besorolható a vegyi anyag mutagén, gyenge mutagén, vagy nem mutagén kategóriákba. Ha nincs dózis-válasz összefüggés, nem eldönthető a mutagén hatás, további vizsgálatok szükségesek. [6.] |
Vizsgálati végpontok | A hisztidin mentes táptalajon megjelenő baktérium telepek megléte mutagén anyag jelenlétét jelzi. [6.] |
Méréshez szükséges műszerek | Petricsésze, pipetta. |
Tesztek időigénye | 14-18 óra [6.] |
Egyéb | |
Megjegyzések | Legalább 5 baktériumtörzset kell használni, ennek tartalmaznia kell minimum 4 S. typhimurium törzset (TA1535; TA1537 vagy TA97a vagy TA97; TA98; és TA100) |
[1.] Wikipedia, the free encyclopedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Salmonella_typhimurium
[2.] Jegyzetek medikusoknak:
http://hu.wikibooks.org/wiki/Jegyzetek_medikusoknak/Mikrobiol%C3%B3gia/R%C3%A9szletes_bakteriol%C3%B3gia/G-_enteralis_p%C3%A1lc%C3%A1k/Salmonella_genus
[3.] A Bizottság 200/2012/EU rendelete:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:071:0031:01:HU:HTML
[4.] European Bioinformatics Institute honlapja:
http://www.ebi.ac.uk/2can/genomes/bacteria/Salmonella_typhimurium.html
[5.] OECD 471 szabvány:
http://www.oecd.org/chemicalsafety/assessmentofchemicals/1948418.pdf
[6.] Környezetvédelmi információ:
/sites/default/files/ames%20teszt%20OECD.pdf
[7.] Szegedi tudományegyetem Genetikai tanszék:
http://genetika.bio.u-szeged.hu/GenBS/PDF/11.Fejezet.pdf