Skip to main content

Salmonella typhimurium

Source of the photo
Science Museum, London
Author of the description
Hora Marianna

Tesztorganizmus neve

Latin név

Salmonella typhimurium

Rendszertani besorolás

-          ország

Bacteria

-          törzs

Proteobacteria

-          osztály

Gammaproteobacteria

-          rend

Enterobacteriales

-          család

Enterobacteriaceae

-          nemzetség/nem

Salmonella

-          faj

Salmonella typhimurium [1.]

Tesztorganizmus jellemzői

Élőhely

A legkülönbözőbb állatok bélcsatornájában fordulnak elő. [2.]

Fontosabb külső jegyek

0,7-1,5 µm széles, 2-5 µm hosszú, pálcika alakú, mozgékony, csillós baktérium. [4.]

Táplálkozás

Gram-negatív, fakultatív anaerob baktériumok. Citrátot használnak fel egyedüli szénhidrátforrásként, fermentálják a glükózt. [4.]

Szaporodás

Osztódással szaporodnak, 10-50°C közötti hőmérsékleten.

Egyéb fontosabb jellemzők

A gazdára a tünetmentes hordozástól az invazív fertőzésig terjedő hatásuk lehet. [2.]

2009 óta a Salmonella typhimurium által okozott megbetegedések számának növekedését figyelték meg. [3.]

Szabványok és referenciák

Szabványosított tesztmódszer?

Igen

Szabvány típusa, száma

OECD 471

Környezettoxikológiai alkalmazás

Tesztorganizmus fenntartása

Kromogén szubsztrátokat tartalmazó táptalajban, a tápanyagot peptonok szolgáltatják. 35±2°C-on tárolandók.

Teszteléshez használt organizmus jellemzői

Friss tenyészetet kell használni. A növekedési görbe exponenciális növekedés késői, vagy a stacioner növekedés korai szakaszában lévő tenyészetre van szükség. A késői állandósult növekedési szakaszban lévő tenyészet már nem alkalmazható. Alapvető fontosságú, hogy a teszt során alkalmazni kívánt tenyészetben magas koncentrációban legyenek élő sejtek. (kb. 109 sejt/ml) [5.]

Tesztorganizmus érzékenysége

Géntoxicitás kimutatása.

Baktérium hisztidin auxotrof törzseit használják, a mutációs rátát mérik. A teszt érzékenységét növeli a spontán reverziók számát csökkentő his+ revertánsok, valamint a vegyszerek sejtbe juttatását csökkentő his- allélok jelenléte. [7.]

Tesztmódszer alkalmassága

Kémiai anyagok mutagenitásának kimutatására. [6.]

Tesztelés elve

Egy fajt alkalmazó reverz mutagenitási teszt vegyi anyagok vizsgálatára. [5.]

Tesztmódszer leírása

Hígítási sort készítünk 10-szeres koncentrációkkal. A telepeket minimál glükóz agarra (914 ml desztillált víz, 17 g agar, 20 ml 50X Vogel-Bonnersóoldat és 50 ml 40 %-os glükóz oldat 1000 ml-re számolva) lemezöntéssel felvisszük. A tenyészetet ajánlott 37°C-on tartani, 14-18 órán át inkubálni, 100 rpm-mel rázatni. Az inkubációs idő letelte után megszámoljuk a kinőtt telepeket. A koncentráció függvényében a revertánsok számát vesszük figyelembe, ez alapján besorolható a vegyi anyag mutagén, gyenge mutagén, vagy nem mutagén kategóriákba. Ha nincs dózis-válasz összefüggés, nem eldönthető a mutagén hatás, további vizsgálatok szükségesek. [6.]

Vizsgálati végpontok

A hisztidin mentes táptalajon megjelenő baktérium telepek megléte mutagén anyag jelenlétét jelzi. [6.]

Méréshez szükséges műszerek

Petricsésze, pipetta.

Tesztek időigénye

14-18 óra [6.]

Egyéb

Megjegyzések

Legalább 5 baktériumtörzset kell használni, ennek tartalmaznia kell minimum 4 S. typhimurium törzset (TA1535; TA1537 vagy TA97a vagy TA97; TA98; és TA100)