Öntözés a sivatagban

Source of the photo
http://www.greenprophet.com/2010/06/libya-pivot-irrigation/
Author of the description
GK

Egyre több zöld kör figyelhető meg a műholdfelvételeken, a google-térképen és a légifelvételeken az amúgy sárga sivatagi térképeken. A körök általában 1 km átmérőjűek és vannak olyan sivatagi területek, ahol több száz vagy ezer öntözőkör szinte összefüggő zöld sávot eredményez.

A körkörösen haladó, kerekekn guruló öntözőberendezések a felszín alatti vízkészleteket használják arra, hogy a terméketlen sivatagból termöföldet varázsoljanak.

A vízkészletek túlhasználatából adódó kockázattal egyelőre nem sok helyen törődnek, pedig nemcsak a vizek indokolatlan elhasználása, de az ilyen termelés extrém magas költsége sem tartható hosszú távon, hiszen a vizet több kilométer mélyből kell felszivattyúzni és maga az öntözőberedezés is költséges.

Szaud-Arábiában a jégkorszakból származó felszín alatti vízkészletet 252–870 köbkilométer mennyiségűre becsülik, ami alig 50 évre lenne elegendő a jelenlegi vízhasználat mellett.

Szaud-Arábiában közel 30 éve öntözik a sivatagot, hogy ott takarmányt termesszenek, elsősorban a légkondicionált istállókban tartott marhák számra, melyek a gazdagok luxusfogyasztását hivatottak kielégíteni. A szaudi kormány a sivatagi marhatartás betiltását kezdeményezte.

 

Source of description

http://www.greenprophet.com/2010/06/libya-pivot-irrigation/

http://girumpost.com/?p=1053

http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=77900