"TERRA PRETA" Projektzáró Konferencia, Budapest, 2016. október 26.

About us > News

Author
VE

A Norvég Alap és a NFFKÜ által, a "Zöld Ipari Innováció" program keretében, 2014.07.01-2016.10.31. között támogatott "Terra Preta" (HU09-0029-A1-2013) kutatás-fejlesztési projekt (/node/13075) konzorciuma, projektzáró konferenciát szervez, 2016. október 26-án, Budapesten, a GOLDBERGER Textilipari Gyűjtemény konferencia termében: 1036 Budapest, Lajos utca 136–138.

A Konferencia témája: bioszén alkalmazása savanyú homoktalajok javítására, talajadalékként, és termésnövelő mikrobiális talajoltóanyag hordozójaként.

A konferencia magyar nyelvű, a részvétel ingyenes, de regisztrációt igényel.

További információt a kapcsolattartók tudnak nyújtani.

A konferencia programja a mellékletben található.

Kapcsolattartók:

Dr. Molnár Mónika   email: mmolnar@mail.bme.hu

Vaszita Emese         email: emvaszita@mail.bme.hu

Várjuk az érdeklődők jelentkezését.

A kutatómunka és a technológiafejlesztés célja bioszenek talajjavító anyagkénti felhasználása, elsősorban savanyú és homoktalajok javítására.

A bioszén talajjavító hatását két területen és több leromlott talajon tesztelte a konzorcium, és a bioszénnel együtt más szerves és szervetlen hulladékok és mikrobiális oltóanyagok is sikeres alkalmazásra kerültek.

A többcélú projekt a hulladék pirolízisével megtermelt energia mellett keletkező bioszén hasznosításával egybeköti Magyarország leromlott talajai közül a könnyű mechanikai összetételű és a savanyú talajok javítását, a termésátlag növelését.

A bioszenes talajjavítás kifejlesztése a teljes innovációs láncot lefedi, az ötlettől a  bioszenek alapos jellemzésétől, a léptéknövelt kísérleteken keresztül az első szabadföldi demonstrációig és az alkalmazott technológia jóságának komplex bizonyításáig (verifikáció). A technológia-monitoring  kiterjedt a talaj és a bioszenek kezdeti fizikai-kémiai, biológiai és toxikológiai jellemzőire és a kezelés hatására bekövetkező pozitív, esetleg negatív változásokra, elsősorban a talaj tápanyag- és vízmegkötő képességének valamint termékenységének javulására.

A bioszén a leromlott talajokat hosszútávon is normalizálhatja, ezt a máig kiemelkedően jó minőségű ősi amazonasi „terra preta” (fekete föld) is bizonyítja, melyet ie. 500 és 900 között tudatosan alakítottak az indiánok az ott található terméketlen, gyenge minőségű talajból, faszén, csontok, fazekasipari hulladék, növényi anyagok, komposzt, trágya  és háztartási hulladék felhasználásával.

A kifejlesztett és szabadföldön bemutatott technológia értékelése magába foglalja a hulladékhasznosításból eredő valamint a talajok javításából adódó  környezeti, társadalmi és gazdasági hasznokat, helyi, vízgyűjtő-szintű és globális kiterjedésben. A technológia jóságának bizonyítására  a talaj textúrájának, biológiai aktivitásának, tápanyag- és vízgazdálkodásának javulását, a mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok energia- és bioszén-termelésre történő hasznosításából eredő gazdasági hasznokat valamint a globális biogeokémiai ciklusokra gyakorolt jótékony hatást, elsősorban a szén levegőbe kibocsátása helyett a talajban történő hosszú távú megkötést számszerűsítik.

A konferencia előadásai bemutatják a  TERRA PRETA projekt koncepcióját, az alkalmazott monitoring módszereket az alapanyagok jellemzésére és a bioszenes talajjavítás követésére, a mikrokozmosz és tenyészedényes, valamint a szabadföldi kísérletek eredményeit, a talajoltóanyagok bioszénnel együttes használatát és a technológia verifikációját.