Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyagok jelölései. Arra szolgálnak, hogy javítsák az ételek kinézetét, ízét és állagát, fokozzák eltarthatóságát és eladhatóságát. Önmagukban nem minősülnek élelmiszernek. Többnyire szintetikus anyagok, de egyre többször és nagyobb mértékben alkalmaznak természetes anyagokat. Szándékosan adják az élelmiszerhez a gyártása, feldolgozása, csomagolása, szállítása vagy tárolása során. Az csomagoláson feltüntetik ezeket a számokat, így ellenőrizhető, hogy mit tartalmaz az adott termék.
A csatolt fájlban az E-számokkal jelölt vegyi anyagok rövid jellemzését találjuk meg és azt, hogy betiltották-e vagy sem.
Az engedélyezett adalékok 7 csoportba sorolhatóak, de ezeken kívül léteznek még kiegészítő anyagok, amelyek újfajta adalékanyagok és nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem.
1. Színezékek (E100-E199)
100-109 – sárga
110-119 – narancsszínű
120-129 – piros
130-139 – kék és lila
140-149 – zöld
150-159 – barna és fekete
160-199 – egyéb
2. Tartósítószerek (E200-E299)
200-209 – szorbátok
210-219 – benzoátok
220-229 – szulfitok
230-239 – fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok)
240-259 – nitrátok
260-269 – acetátok (etanoátok)
270-279 – laktátok
280-289 – propionátok (propanoátok)
290-299 – egyebek
3. Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok (E300-E399)
300-309 – aszkorbinsav (C-vitamin) és aszkorbátok
310-319 – gallátok és eritroaszkorbátok
320-329 – laktátok
330-339 – citrátok és tartarátok
340-349 – foszfátok
350-359 – malátok és adipátok
360-369 – szukcinátok és fumarátok
370-399 – egyebek
4. Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek (E400-E499)
400-409 – alginátok
410-419 – természetes mézgák
420-429 – egyéb természetes szerek
430-439 – poli-oxietilén vegyületek
440-449 – természetes emulgálószerek
450-459 – foszfátok
460-469 – cellulóz vegyületek
470-489 – zsírsavak és vegyületeik
490-499 – egyebek
5. Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok (E500-E599)
500-509 – ásványi savak és lúgok
510-519 – kloridok és szulfátok
520-529 – szulfátok és hidroxidok
530-549 – alkálifém-vegyületek
550-559 – szilikátok
570-579 – sztearátok és glukonátok
580-599 – egyebek
6. Ízfokozók (E600-E699)
620-629 – glutamátok
630-639 – inozinátok
640-649 – egyebek
7. Egyéb (E900-E999)
900-909 – viaszok
910-919 – szintetikus mázak
920-929 – vegyes adalékok
930-949 – gázok
950-969 – édesítők
990-999 – habosító anyagok
http://hu.wikipedia.org/wiki/E-szám