Az illatanyagok elsődleges funkciója a figyelemfelkeltés, fontos szerepe van a párválasztásban.
A kozmetikumokban használt illatosító anyagok lehetnek növényi vagy állati eredetűek, vagy mesterségesen előállított anyagok. A növényekből többféleképpen nyerhetők ki:
- vízgőzdesztillációval, pl. kakukkfű, geránium, kamilla
- oldószeres (többnyire alkoholos) kivonással hidegen vagy melegen, pl. levendula, rózsa, jázmin
- sajtolással (a citrusfélék gyümölcseinek héjából)
- fermentációval enzimek segítségével (pl. mustármagból, mandulamagból)
Az állati eredetű illatanyagok közül az ámbra a hím bálnák anyagcsereterméke. Alkoholos oldatban állás közben válik illatanyaggá. A cibet a cibetmacska, a kasztóreum egy hódfajta, a mósusz kecskefajta apokrin mirigyeinek illatanyagai, amelyeket erős hígításban alkalmaznak.
A mesterségesen előállított illatanyagok kémiai természetüket tekintve igen sokfélék lehetnek.
A kozmetikumok illatosítására általában illatkompozíciókat használnak. Ezek összetétele általában gyártási titok.
http://www.kozmetikuskepzes.hu/images/10.pdf Corvin köz Oktatási Központ