Az antibiotikumok általában mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek más mikroorganizmusok szaporodását már kis mennyiségben gátolják vagy elpusztítják azokat. Az antibiotiukumok döntő többségét gombák és sugárgombák fermentációjával állítják elő. A digitális tankönyvben többet megtudhatunk ezek fajtáiról, felfedezésük történetéről, előállításukról.
- Béta-laktám antibiotikumok
 - Penicillinek Cefalosporinok
 - Klavulánsav
 - Aminosav és peptid antibiotikumok
 - Glükozidok, amino-glükozidok, cukorszármazékok
 - Makrociklusos-lakton-antibiotikumok
 - Tetraciklinek és antraciklinek
 - Aromás antibiotikumok
 - Antibiotikus citosztatikumok:
 - Kromopeptid antibiotikumok
 - Antraciklinek
 - Immunomodulátorok
 
Source
              Dr. Kutasi József: Fermentációs biotechnológia. Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár. http://www.tankonyvtar.hu/biologia/fermentacios-080904-91