Skip to main content

Az antibiotikumok általában mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek más mikroorganizmusok szaporodását már kis mennyiségben gátolják vagy elpusztítják azokat. Az antibiotiukumok döntő többségét gombák és sugárgombák fermentációjával állítják elő. A digitális tankönyvben többet megtudhatunk ezek fajtáiról, felfedezésük történetéről, előállításukról.

  •  Béta-laktám antibiotikumok
  • Penicillinek Cefalosporinok
  • Klavulánsav
  • Aminosav és peptid antibiotikumok
  • Glükozidok, amino-glükozidok, cukorszármazékok
  • Makrociklusos-lakton-antibiotikumok
  • Tetraciklinek és antraciklinek
  • Aromás antibiotikumok
  • Antibiotikus citosztatikumok:
  •          Kromopeptid antibiotikumok
  •          Antraciklinek
  •          Immunomodulátorok
Source

Dr. Kutasi József: Fermentációs biotechnológia. Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár. http://www.tankonyvtar.hu/biologia/fermentacios-080904-91