IUPAC név | magnesium hydroxide |
Egyéb nevek | brucit, magnéziatej |
Képlet | Mg(OH)2 |
Moláris tömeg | 58,33 g/mol |
Megjelenés | fehér por |
Sűrűség | 2,4 g/cm3 |
Olvadáspont | 350 °C, elbomlik |
Oldhatóság (vízben) | 1,2 mg/100 ml |
Veszélyesség: | |
EU osztályozás | - |
R-mondatok | - |
S-mondatok | - |
A magnézium-hidroxid fehér színű por. A természetben is megtalálható, brucit nevű ásványában. Vízben nagyon rosszul oldódik (gyenge bázis), de szénsav és más híg savak oldják.
Előállítás:
Laboratóriumi körülmények között magnézium sóinak oldatából ammónium-hidroxiddal pelyhes csapadék formájában válik ki. Iparilag nem szokták előállítani, mivel a természetben brucit nevű ásványában megtalálható.
Alkalmazások:
A gyógyászatban vizes szuszpenzióját (magnéziatej) gyomorsav túltengés esetén közömbösítésre használják illetve enyhe hashajtóként is alkalmazható. A folsav (B9 vitamin), és a vas felszívódását gátolja. Élelmiszeriparban savanyúságot szabályzóként, valamint konzerv zöldségek és gyümölcsök színének tartósítására alkalmazzák. Élelmiszeradalékként kódja E 528. Előfordulhat sajtokban és konzervekben. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. Továbbá alkalmazzák szennyvíz tisztításánál savas vegyületek közömbösítésére is.