A szennyvíz eleveniszapjának és ezáltal a szennyvíztisztító működésének biológiai monitoringjára kidolgozott  monitoring-eszköz.

Szakemberek megfigyelték, hogy az eleveniszapos aerob szennyvíztisztító iszapjának mikroflórája a technológia megfelelő vagy éppen nem megfelelő működésével szoros összefüggést mutat. A megfigyelések alapján összefüggést találtak egyes fajok megjelenés és a technológia jellemzői között.  Ennek alapján fejlesztették ki azt a szakértői rendszert, melyet további tapasztalatok közösségi gyűjtése után lehet egységesíteni és teljesen általánosan használni.

A szakértői remdszer célja az, hogy mikrobiológiai végzettség nélkül is használható rendszer álljon a biológiai  technológiát használó szennyvíztisztító telepek munkatársai rendelkezésére.

A monitoringrendszer alapját olyan indikátor szervezetek (baktériumok, protozoák, többsejtűek, gombák) adják,  melyek megjelenése vagy eltűnése egyértelműen jelzi környezetük, azaz a szennyvíztisztító minőségét.

Belépve a www.emvir.hu oldalon demó verzióval ismerkedhetünk meg.  Az adatfeltöltés fülre majd az új adatlap feltöltésére kattintva megjelenik többek között az indikátor szervezetek listája. A kitöltendő cella melletti felkiáltójelre kattintással minden felhasznált paránylényről részletes leírás és képek sokasága érhető el.

A mikroszkóppal az eleveniszapból megszámolt paránylényekkel kitöltött adatlap alapján a rendszer a levegőztető medence üzemeltetéséhez ad javaslatokat. 

http://www.emvir.hu/data/dl/modszertani_utmutato.pdf címen további információt kaphatl az EMViR módszerről.

Source

•Írott
    EMViR Módszertani útmutató, Bp. 2009
•Világhálóról elérhető
     www.emvir.hu
•Személyes interjú
     Bognár Ferenc, EMViR vezető biológus