http://www.magma.ca/~scimat/B_thurin.htm

Microbial pesticides

Author:
KÖRINFO

Click title to read more details about picture. Click picture to start slideshow.

A Bacillus thuringiensis (BT) baktériumra jellemző, hogy a spóraképzése során jellegzetes nyolclapú toxinkristályt hoz létre, ami bizonyos rovarokra mérgezően hat. A Bacillus thuringiensisnek több törzse létezik, és a különböző törzsek által termelt toxinkristályok más-más rovarcsoportra hatnak. A baktériumok ezen tulajdonságát felhasználva már az ötvenes évektől rendkívül szelektív és hatékony rovarölő szereket fejlesztenek Bacillus thuringiensis hatóanyaggal. A Bacillus thuringiensis készítmények nem élő baktériumokat, hanem a baktériumok által termelt spórákat és méregkristályokat tartalmaznak. Egy készítmény nem csupán egyféle, hanem legalább 3 különféle toxint tartalmaz, hogy az adott rovarcsoporton belüli hatékonyság szélesebb körű legyen és ne csak egy-két faj ellen működjön. A többféle toxin jelenléte a permetszerben a rezisztencia kialakulását is megakadályozza.

A BT toxin hatásmechanizmusa: a toxinkristályok a rovarlárva bélcsatornájába jutva az ott uralkodó erősen lúgos pH hatására aktiválódnak és az aktiválódott toxinok beépülnek a bélfalba, majd kihullanak onnan. Ennek következtében a bélfal perforálódik, majd szétesik, a bélcsatornából ily módon kiszabadult baktériumok elárasztják a lárva testét. Mivel a rovaroknak nincsen immunrendszerük, a baktériumos fertőzés elpusztítja őket. A BT toxinok hatáserőssége a felvett mennyiségtől függ, valamint a toxin letális hatást csak a rovarok lárváira, vagy imágóira fejt ki, tehát az emberre ártalmatlan.

Magyarországon három Bacillus thuringiensis törzs van engedélyezve, ezek a következőek:
Bacillus thuringiensis kurstaki
Bacillus thuringiensis tenebrionis
Bacillus thuringiensis israelensis

 

Source

 

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=189:a-bacillus-thuringiensis-csalad&catid=112:bionovenyektermesztese&Itemid=43&lang=hu