Hatalmas mennyiségű élelmiszer kerül a háztartási hulladékba és végzi a hulladéklerakókban. Az egész éhező világ jóllakhatna Európa kidobott maradékával. Az Európai háztartások a megvásárolt élelmiszer 25-át kidobják.

A film adatokkal támasztja alá azt a pazarlást, ami már elkészített, megfőzött, megsütött élelmiszerek kidobásából adódik pusztán a rossz gazdálkodás, a rossz tervezés, a pazarló szemlélet miatt.

Mi minden megy a kukába?

  • háztartási maradék
  • konyhák, kifőzdék, vendéglők maradéka
  • kereskedelemben megmaradt, lejárt szavatosságú, sérült csomagolású élelmiszerek
  • pékségek megöregedett pékárúja
  • nem megfelelő minőségű mezőgazdasági termények
  • és még ezer más értékes élelmiszer,

Hogyan csökkenthetjük a kidobott élelmiszerek mennyiségét, illetve hogyan hasznosíthatjuk ezeket a kidobásra ítélt élelmiszereket?

  1. Már a vásárlásnál gondoljunk arra, hogy csak azt és annyit vegyünk meg, ami el is fog fogyni!
  2. Praktikusabb, ha nem éhesen megyünk vásárolni. Jóllakottan sokkal ésszerűbben fogjuk megoldani még a nagybevásárlást is!
  3. A tervezett vásárlás, a bevásárlólista is segíthet, feltéve, hogy betartjuk és csak azt vesszük, ami a listán szerepel.
  4. Ha tartalékot vásárolunk (nagybevásárlás) olyasmit vegyünk tartaléknak, ami eláll, hűtve, fagyasztva hosszabb időn át is eltartható.
  5. A hús kidobása okozza a legnagyobb kárt (veszteséget), ezért húsból csak annyit vegyünk, főzzünk, amennyi el is fogy.
  6. A szavatossági idő egy statisztikán alapuló előrejelzés, azt jelenti, hogy az élelmiszerek bizonyos hányada veszíthet minőségéből vagy megromolhat, például 100 joghurtból kettő, vagy 1000 konzervből egy. De ha érzéksze/node/12262/editrvi vizsgálatokkal egyértelműen eldönthető, hogy a lejárt élelmiszernek semmi baja nincs, akkor azt nem kell kidobni.
  7. Egyes élelmiszerek "romlása" olyan természetes folyamat, melynek végterméke fogyasztható, például aludt tej.
  8. Tanuljuk meg helyesen tárolni a gyümölcsöt, zöldséget, kenyeret, hogy minél tovább frissek, jó minőségűek maradjanak, ne kelljen kidobni pusztán azért mert megfonnyadt vagy elkezdett penészedni.
  9. Ha zavar a gyümölcs és zöldség megöregedés, túlérése, csak keveset vásároljunjk, vagy termeljük meg magunknak cserépben az erkélyen vagy a kertben.
  10. A megszáradt kenyérféleségeket ezer módon lehet elkészíteni bundáskenyérnek, császármorzsának vagy egyszerűen csak megreszelni zsemlemorzsának. Arra kell csak vigyázni, hogy száradás közben ne penészedjék meg.
  11. Nem szégyen, sőt nagyon is ínyenc dolog a kacsából vagy a libából kisült zsír elhasználása főzéshez, sütéshez. Akik szeretik a disznózsírt, ki ne dobják a sülthús zsírját, mert az finom ízt ad annak az ételnek, amihez felhasználjuk.
  12. Használjuk a fantáziánkat és kreativitásunkat, főzzünk abból, ami otthon van a hűtőszekrényben vagy a spájzban. Sok örömet találhatunk a kreatív ötletektől vezérelt új receptekben és ételekben.
  13. Ha túl sokat főzünk és már előre látható, hogy nem fog elfogyni, akkor mindjárt frissen fagyasszuk le egy részét, amit néhány nap műlva elővéve nem fog maradéknak tűnni.
  14. Becsűljük a maradékot, fogadjuk el a maradékevést jó dolognak.
  15. A nyers növényi eredetű hulladékból készítsünk komposztot, amit használjunk fel kertünkben vagy cserepes virágaink számára. Vödör méretű konyhai komposztálók, erkélyre való komposztálók, kerti komposztálók, természetes és gyorskomposztálók nagy választékban kaphatóak: nézzünk körül mi felel meg legjobban a háztartásunkhoz.

 

Source

Film forrása: http://tastethewaste.com/info/film

Kezdőkép forrása: http://www.guardian.co.uk/environment/green-living-blog/2009/sep/22/food-waste-tips