Az ökoturista tízparancsolata

Source of the photo
http://www.ecotravellerguide.com/tag/eco-travel-guide/
Author of the description
GK

  1. Felelősségteljes turistaként a természetben mindig betartom ezeket a szabályokat, a magam és a természet érdekében is!
  2. A természetjárásra készülve megfontolom, hogy ha autóval utazom, barátaimmal közösen használom a gépkocsit vagy előnyben részesítem a vonatot, kerékpárt. A meglátogatott természeti területet gyalog járom be, vagy csak az engedélyezett közlekedési eszközt veszem igénybe.
  3. Amikor barangolásra készülök, jól megválogatom az öltözetemet és a szükséges eszközöket. Alkalmazkodom a természethez, hogy minél többet megismerhessek belőle.
  4. Figyelem a természet hangjait, szükségtelenül nem keltek zajt, mert ezzel az állatokat és turista társaimat megzavarom. Én is örülök, ha ők sem zavarnak engem.
  5. Az állatok megszokták, hogy az emberek az utakon mozognak. Ha elhagyom az utat, az állatok elmenekülnek, így nem tudom őket megfigyelni. A kijelölt útról azért sem térek le, mert így letaposhatok értékes és szép növényeket.
  6. A természetjárás során keletkező szemetet nem dobom el, hanem visszateszem a hátizsákomba. Fontosnak tartom, hogy nem hagyok nyomokat, nem szakítok le növényeket, nem viszek haza állatokat és csak a kijelölt helyen gyújtok tüzet.
  7. A látogatásra kijelölt természeti területeken kilátókat, padokat, tűzrakóhelyeket találok a tartózkodásom kényelme érdekében. Ezeket ott alakították ki, ahol a lehető legkevésbé zavarom a környezetet – itt nyugodtan és eredményesen figyelhetem meg a természetet.
  8. A védett természeti területeken a szabadban történő sátorozás általában nem engedélyezett, ezért a környéken keresek szállást. Ha olyan szálláshelyet, vendéglőt találok, amit a helyiek működtetnek, támogatom a helyi gazdaságot is. Gyakran megkóstolom a helyi alapanyagokból készült ételeket.
  9. A kutyámat - saját érdekében is - pórázon tartom. 
  10. A fenti szabályokat mindig észben tartom, mert ha a természet jól érzi magát, én is jól érzem magam benne és mások gyönyörűségére is szolgálhat.
Source of description

Országos ökoturizmus fejlesztési stratégia megvalósításának kormányzati feladatait irányító munkacsoport, 2009