Shanxi Függőkolostor

Source of the photo
http://irfanrasyid.blogspot.hu/2010/08/how-peaceful-village-shanxi-province-in.html
Author of the description
GK

A Shanxi Függőkolostor

A kolostorok többnyire a földön épülnek, de a Kína északi részén fekvő Shanxi tartományban egy kolostor-együttes a szikla oldalába tapadva, fecskefészekként áll. Ez a kolostor a híres Xuankongsi, magyarul Függőkolostor. A különleges épület-együttes a Shanxi tartománybeli Datong város közelében található, több mint 1400 évvel ezelőtt épült, s három vallásnak, a buddhizmusnak, a taoizmusnak és a konfucianizmusnak ad otthont.

A Xuankongsi eredeti neve Xuankongge volt. A xuan szó a kínai hagyományos vallásból, a taoizmus elméletéből ered, s csak később kapta meg a mostani nevét, amely elhelyezkedésére utal, vagyis arra, hogy a kolostor a szikla oldalán függ. A xuan szó magyarul függést jelent, ami teljesen megegyezik a taoizmus elméletéből származó xuan szó kiejtésével, így később a kolostort Xuankongsinak nevezték el.

A kolostort a helybeliek mondása szerint a levegőben függő három lófarok tartja meg. A Hengshan tövében tátongó Jinlong hasadék meredek sziklára fecskefészekként tapadó kolostort valójában függőleges gerendák tartják. 40 faépülete 50 méteres magasságban függ a hasadék mélye fölött. A rejtett kiszögeléseken és sziklarepedéseken nyugvó pilléreket gerendákkal összekötő pavilonok és csarnokok között fedett függőfolyosók, hidak és lépcsősorok vezetnek.

Az emberek nagyon kíváncsiak rá, hogy régen miért építettek a szilára a kolostort a helyiek? A mondás szerint akkoriban a kolostor alatt fontos útvonal volt, azért építették ide a kolostort, hogy segítsenek a hívőknek az imák elmondásában. Ezenkívül a szikla tövében, amelybe a kolostor épült, egy folyó található. Ez gyakran megárad, talán azért építették ilyen magasra ezt a kolostort, hogy megvédjék a víz pusztításától.

A Xuankongsi kolostorhoz vezető út melletti sziklába a Gong, a Su, a tian és a qiao négy kínai írásjel van faragva, amely magyarul annyit tesz, hogy „Gong Su remekműve”, amellyel elismerik a függőkolostor építészeti zsenialitását. Gong Su egy több mint 2000 évvel ezelőtt élt nagy építészmester volt, akit a kínai építészek dédapjának neveznek. Vagyis a sziklába faragott négy karakter azt jelenti, hogy egy ilyen csodálatos épületet csak egy Gong Suhoz hasonló mester építhetett.

Az északi-Wei-dinasztia korában időszámítás szerint 500 körül épült kolostor a Jin-, a Ming- és a Qing-dinasztia idején esett át komolyabb felújításokon. Helységeiben 78 különböző korokból származó szobor található.

A függőkolostor épületeihez keskeny lépcsősorok vezetnek.

Shanxi tartomány, a függőkolostornak helyet adó terület a Sárga-folyó középső folyásánál, az észak-kínai löszfennsík keleti részénél található. A tartomány déli része a kínai kultúra egyik l0 ezer évnél is régebbi bölcsője. Ősi fővárosok álltak itt, és a l0. század előtt emelt faszerkezetes épületek 70%-a is itt található. A hivatalos összesítés szerint a tartomány l0 nagy városában és majdnem 100 megyéjében több mint 31.40l kulturális érték található, amely közül 319 állami védelem alatt áll. Az országos jelentőségű látványosságokat tartalmazó területek, parkok száma eléri a 25-öt.

Source of description

http://hungarian.cri.cn/chinaabc/chapter16/chapter160306.htm

http://www.youtube.com/watch?v=D79bABEUXn8

Attached pdf