Új biocid rendelet

About us > News

Author
GK

2013. szeptember 1-től a 98/8/EG rendeletet felváltja az új EU 528/2012 számú Biocid Rendelete.

A biocidek biológiai hatással rendelkező védő, riasztó és ölő szerek, melyek nem tartoznak a peszticidek (növényvédőszerek) közé.

A biocideket fertőtlenítő szerként, védőszerként (favédelem, konzerválószerek, stb.), kártevők elleni védelemben (rovarölő, rágcsálóölő, illetve riasztó szerek) alkalmazzák leggyakrabban.

Az új rendelet javítani fogja a biocid termékek biztonságát. A biocid termékekről szóló új rendelet célja, hogy javítsa a biocid termékek piacának működését az EU-ban, ugyanakkor biztosítsa az emberek és a környezet szigorú védelmét.

A rendelettel kapcsolatos fontosabb határidők:

  • 2013. szeptember 1. a rendelet hatályba lép;
  • 2015. szeptember 1.  után csak az ECHA pozitív listáján szereplő biocidek hatóanyagok  tarthatóak meg;
  • 2017. szeptember 1. Kiterjesztés az in situ előállított biocid termékekre.

A legveszélyesebb hatóanyagokat a jóváhagyás előtt felmérik, és az ezeket tartalmazó biocid termékeket az engedélyezés előtt értékelik. Ezzel csökkentik a piacon elérhető, például rákkeltő, mutagén és mérgező anyagok számát. Ha egy hatóanyagot helyettesítendőként azonosítanak, az biocid termékben csak akkor engedélyezhető, ha jobb alternatívák nem állnak rendelkezésre.

Az új rendelet megköveteli, hogy a biocid termékekben használt hatóanyagok technikai szempontból egyenértékűek legyenek már jóváhagyott hatóanyagokkal. Ezt az ECHA akkor értékeli, ha az alábbi körülmények valamelyike fennáll:

  • A gyártó különbözik az eredeti jóváhagyással rendelkező gyártótól;
  • A gyártási folyamat eltérő;
  • A jóváhagyott gyártó korábbi telephelye megváltozott.