Mosószerek anyagai

Source of the photo
haier-hungary.hu
Author of the description
Fenyvesi Éva

A mosószerek különböző vegyi anyagok keverékei. A főbb alkotók a következők:

A folyadékok felületi feszültségét csökkentő anyagok (A legfontosabb össztevők: lerakódnak a textília határfelü-letére, lehetővé teszik az elemi szálak nedvesítését és ezáltal leoldják a szennyet, ami lebeg a mosóoldatban.)

 – Anionos felületi feszültséget csökkentők (A keményvízben nem hatásosak, esetleg mészszappan képződhet. Megakadályozzák a túl erős habképződést. Jól lebonthatók)

– Nem ionos felületi feszültséget csökkentők (Kis hőmérsékleten hatékonyak. Nem érzékenyek a vízkeménységre.  Biológiailag lebonthatók.)

 Komplexképzők:

  • – Zeolitok;
  • – Citrátok;
  • – Szilikátok;
  • – Nátrium-karbonát (szóda).

(Lágyítják a vizet és megakadályozzák a mészlerakódást. Segítik a felületi feszültséget csökkentő anyagok hatását. Hatásuk gyenge. 60 °C feletti hőmérsékleten hatnak csak. Jól lebonthatók.)

Fehérítőszerek:

– Perborátok (Feloldják a makacs foltokat. Fertőtlenítenek. Csak 60 °C-tól fehérítenek. Vízben oldódó bórsókra bomlanak, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint nem szennyezik a vizet.)

– Fehérítő aktivátorok (Fehérítenek. Már kis hőmérsékleten is hatnak (60 °C alatt). Biológiai úton lebonthatók CO2-re és H2O-ra.

Segédanyagok:

– Enzimek (Feloldják a makacs fehérje-, zsír- és szénhidrát szennye-ződéseket. 50 °C-ig terjedő hőmérsékleten hatékonyak. Jól lebonthatók.)

– Szürkülést gátló szerek (Gátolják a mosóoldatban levő szennyeződés újbóli lerakódását. Védik a mosnivalót. A cellulózszármazékok biológiai úton lebonthatók.)

– Korróziót gátló szerek (Gátolják a gépalkatrészek rozsdásodását. A mosóhatást nem befolyásolják. Nem mérgezők.)

– Színezést élénkítő szerek; (Természetes ásványok. A fehér textíliákat ragyogó fehérré teszik. A színes textíliák színhatását is fokozzák. Az elemi szálakat bevonják vékony rétegként. Nagyon nehezen bonthatók le biológiai úton. A szennyvízből a nyersiszapon történő adszorpcióval távolítják el. Problémát okoznak az érzékeny bőrűeknek.)

– Minőségjavító anyagok (A mosott ruhát puhává és kellemes tapintásúvá teszik. Csökkentik az elektrosztatikus feltöltődést. Az elemi szálakat bevonják vékony réteggel. A mosott ruha kevésbé légzőképes és nedvszívó. Gyorsan lebonthatók.)

– Illatosító anyagok (Kellemes illatot kölcsönöznek, dezodoráló hatásúak. A mosóhatást nem befolyásolják.  Problémát okozhatnak az érzékeny bőrűeknek.)

– Habzást szabályozó anyagok (Meggátolják a mosószer túlhabzását. A mosóhatást nem befolyásolják. Van köztük olyan, amelyik jól lebontható és olyan, amelyik nem.)

– Festékanyagok (A mosószer szerint változik. A mosóhatást nem befolyásolják. Feleslegesen szennyezik a környezetet. Gyakran nehezen lebonthatók.)

-Komplex hatású adalékok: komplexképző foszfátok (pl. nátrium-tripolifoszfát Na3P3O10) a Ca++- és a Mg++-ionokat nagyon stabil, de vízoldható (komplex) vegyületek alakjában kötik meg, így már csapadékképződésre nincs mód. Lekötik a nehézfém-ionokat, vas-ionokat (korróziógátlás), kiváló diszpergáló, emulgeáló, emulziót stabilizáló, habzóképességet növelő, öblítést könnyítő hatás fungicid és baktericid hatású anyagok.

Source of description

http://www.tankonyvtar.hu/mezogazdasag/szolgaltatastechnika-3-1-080906-13