Skip to main content

Melamin meghatározása állateledelekben

Source of the photo
blog.trupanionpetinsurance.com
Author of the description
Fenyvesi Éva

Bébiételekben és állateledelben nem egyszer találtak már melamint. Kiderült, hogy szándékosan keverték ezt a nagy nitrogén-tartalmú aromás amin vegyületet az ételhez, hogy annak nitrogén-tartalma alapján nagyobb fehérje-tartalmat dklarálhassanak. A melaminnal kevert étel különféle, esetenként végzetes betegségeket okozott. Ezért ma már ellenőrzik, hogy az étel nem tartalmaz-e ebből az egészségre káros adalékból.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer Hatóság (FDA) 2008-ban fogadott el egy GC-MS módszert melamin meghatározására különböző mátrixokban. Eszerint 0,5 g mintát 20 ml extrahálószerrel (dietilamine:víz:acetonirile 10:40:50) ultrahangos fürdőben extrahálunk 30 percig. Aliquot részét leszűrjük és szárazra pároljuk. Szililezőszert, piridint és belső standardot (2,6-diamino-4-klórpirimidint) adunk hozzá, majd 70 C-on 45 percig inkubáljuk, hogy minden melamin-típusú vegyület szilileződjék. Ezt a mintát analizáljuk GC-MS készülékkel.

A sztandard hozzáadásával vizsgált kutyaeledelből a következő visszanyerési értékek adódtak:

Melamine: 73%

Ammeline: 77%

Ammelide: 105%

Cianursav 97%

Source of description

Stenerson, K., Buchanan, M.D.: Melamine and related compounds in dog food using GC-MS. Reporter, 43(10), 16-17, 2010