pHoamTM

Innovatív módszer kénsavtermelő, szulfidos (pirittartalmú) kőzet és bányászati hulladék kockázatának csökkentésére

Szerző:
Vaszita Emese

Az amerikai „Golder Associates Inc.” és a „Cellular Concrete Solutions” cégek kutatói egy új termék és technológia mérnöki tervét dolgozták ki az aktív és felhagyott bányászati tevékenység környezeti kockázatának csökkentésére, különös tekintettel a savas csurgalék és bányavíz képződésének visszaszorítására.

A szabadalmazás alatt álló termék, a „pHoamTM”, olyan habstruktúrájú anyag, amely szerkezetében megkötve és beépítve már benne vannak és továbbíthatóak a vele érintkező felületre vagy térfogat belsejébe azon folyadékfázisban aktív (pld. baktericid), valamint szilárd fázisú (pld: mészkő, mész, acélműi salak, szennyvíziszap vagy kemence filterpor) adalékanyag összetevők, amelyek a felület megbolygatása nélkül, megakadályozhatják a savas csurgalék képződését bányászati hulladéklerakókban (flotációs meddőhányók, bányameddőhányók) vagy hulladékkőzettel tömedékelt, növényesített üregekben.

A „pHoamTM” technológia alkalmazása terület-specifikus, többek között függ, a bányászati hulladék szemcseméretétől, geokémiájától, a hulladék áteresztőképességétől. Mivel sűrűsége kisebb, mint a vízé, egyelőre nem alkalmazható telített vagy vízzel elárasztott közegben, bár kifejleszthető a nagyobb sűrűségű változat is.

A pHoamTM módszer megoldást jelent az aktív hatóanyag helyszínre juttatására, mivel a hab maga növeli az aktív összetevők mobilitását és aktív felületét. A hab, mely szuszpendálva, illetve szerkezetébe beépülve tartalmazza a hatóanyagokat, egy vagy két irányba haladhat a kezelt felületen egy adott injektálási pontból. A  pHoamTM  kompozitum sűrűsége általában <320 kg/m3, ami lecsökkenti a habinjektálás nyomását és növeli az injekció időtartamát, valamint a hab által elért felületet. A termék és a módszer fejlesztői szerint további kísérleti munkára van szükség ahhoz, hogy a pHoamTM az innovatív módszer szintjéről a legjobb menedzsment gyakorlattá fejlődjön (Best Management Practice BMP). Technológia demonstrációra és monitoring-ra további kísérleti területet keresnek.

A termék fejlesztői a csatolt anyagban és előadásban tették közzé a „pHoamTM” összefoglalását, áttekintve azon adalékanyagokat, melyeket a szakirodalom szerint eddig a pirittartalmú savas csurgalékképző bányászati hulladékok és a savas csurgalékkal érintett, fémekkel szennyezett területek remediálására használtak.