Gilisztahumusz

Gilisztahumusz trágyázásra, tápanyag utánpótlásra

Szerző:
Feigl Viktória

Zsófi Péter által előállított gilisztahumusz felhasználási lehetőségei szabadföldi, illetve zárt termesztésű zöldség- és gyümölcs növények trágyázására, tápanyag utánpótlásra.

A termék magas, biológiailag aktív szervesanyag- és tápanyagtartalma lehetővé teszi használatát olyan intenzív természetes- technológiát igénylő szabadföldi, vagy zárt termesztésű növények termesztése során is, mint a paprika, a paradicsom, az uborka, egyéb zöldségnövények, vagy például dinnye és a többi hasonló növény.

Ezen növények szempontjából kiemelt minőséggel bír, hogy a nevezett gilisztahumusz tápanyag szolgáltatáson túl kifejezetten kedvező hatással van a talaj, illetve a termesztő közeg levegő, hő, és vízgazdálkodási tulajdonságaira, azt „biológiailag aktív” állapotba hozza. Mindez lehetővé teszi a magasabb minőségi értékű termések előállítását, az ökogazdálkodásban, a biotermesztésben nélkülözhetetlen.

A felhasználható dózis megállapításánál a növények, illetve a talajok igényeit egyaránt figyelembe kell venni. Összességében, a fentiekben részletezett növények termesztése során a gilisztahumuszból javasolt átlagos mennyiség 10-20 dkg/m2, zárt termesztésben, főleg tápanyagszegény termesztő közeg alkalmazása esetén a dózis 20-40 dkg/m2-ig is elmehet.

A gilisztahumusz a talaj felszínére egyenletesen kell kijuttatni, majd a lehető legrövidebb időn belül azt a feltalajba és ugyancsak egyenletesen bedolgozni. A talajt a kiszáradástól a lehetőség szerint öntözéssel célszerű megóvni.

Összeállította: Dr. Podmaniczky Gábor talajvédelmi mérnök szakértő

Honlap: http://zsofihumusz.uw.hu/