Folyamatos mérések a szennyvíz tisztításban

Szerző:
Ruzicka Mihály (Ecomonitoring)

Az előadás a szennyvíztisztítás folyamatainak monitorozását és a monitorok működésén keresztül a folyamatok szabályozását mutatja be a bécsi szennyvíztisztító telepen működő monitorállomás példáján. A foszfor fogyása mellett, az oxigén-koncentráció változását, az ammónia koncentráció alakulását mérik az érzékelők. A megnövekedett ammónia koncentráció elindítja az energiaigényes levegőztetést. A nitrifikáció folyamatainak követésére a nitrát/nitrit koncentrációt mérik. A szennyvíztisztítás során keletkező iszap minőségének monitorozására iszapsűrűségmérőt tartalmaz a rendszer. A nem megfelelő iszapsűrűség beállítására flokkulánsokat, koagulánsokat adagolnak igény szerint.

A kimenő vízben a következő paramétereket monitorozzák: KOI (kémiai oxigénigény), TKN (Kjeldahl nitrogén), TP (összes foszfát) és egyes szennyezőanyagok. Ezenkívül pH, oldott oxigénmérő, lebegőanyag-koncentráció, turbiditásmérő is kiegészíti a rendszert.

Korai veszélyjelző alkalmazása segíti elkerülni a túl nagy szennyezőanyag-koncentráció okozta károsodást a mikroflorában.

Az előadás itt tekinthető meg. További információ itt olvasható.