Kömény (Carum carvi)

Kép forrása
http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/caraway
Leírás szerzője
Tolner Mária

Carum carvi

Népies neve: konyhakömény, köménymag

Kopasz hajtású növény, levelei 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, a levélkék 1-2 mm szélesek, szálasak vagy lándzsásak. Virágernyői fehérek vagy rózsaszínűek. A gallér és a gallérka hiányzik vagy kevés levelű, ikerkaszattermései hosszúkásak, részterméskékre szétesők, melyek kissé görbültek, jellegzetesen ötbordájúak.

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, kétéves növény. Első évben csak leveleket hoz, a második évben hajt virágzó szárat. Őshazája Eurázsia, nálunk mezők, legelők, kaszálók gyakori növénye. Májustól júliusig virágzik, termése júliustól szeptemberig érik.

A növény ikerkaszat termését hasznosítják gyógyászati célokra. Akkor érdemes gyűjteni - júliustól szeptemberig -, amikor a magok barnulni kezdenek, de még nem kemények.

A mag illóolajat (karvont, limonént, karveolt), zsírosolajat, flavonoidokat, fehérjét tartalmaz.

A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek.

A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását.

A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.

A híres Ebers-papirusz - orvosi feljegyzéseket és recepteket tartalmazó egyiptomi irat - i.e. 1550-ből már említi a köményt.

Szerző által felhasznált források

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/K%C3%B6m%C3%A9ny

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Komeny?id=48