Ziliz, orvosi (Althaea officinalis L.)

Kép forrása
http://www.orszagalbum.hu/fehermalyva_p_42081
Leírás szerzője
Tolner Mária

Althaea officinalis L.

Népies neve: bársonyos mályva, ejbis, fehérmályva

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó növény. A folyók ártereit, nyirkos réteket kedveli, évelő. Több helyen termesztik is.

A növény fiatal leveleit és gyökerét használják gyógyászati célokra.

A gyökeret csak ősztől, szeptembertől áprilisig érdemes gyűjteni, mert nyáron a gyökér kevés hatóanyagot tartalmaz. A levelet tisztán, szár, virág és termés nélkül kell gyűjteni.

A gyökér nyálkaanyagot, keményítőt, pektint, a levéldrog nyálkát, flavonoidokat és illóolajat tartalmaz.

Az orvosi ziliz levelét és gyökerét a száj és a garat gyulladásos megbetegedéseikor, továbbá köhögés csökkentésére használják, de alkalmazzák az emésztőszervek hurutos megbetegedései esetén is.

A gyomor-béltraktus nyálkahártyáinak enyhe lefolyású gyulladásai kezelésére ajánlott. Immunerősítő hatásának feltérképezése jelenleg is vizsgálat tárgya. Régóta népszerű gyógyír torokfájás, rekedtség esetén is.

A népi gyógyászat a levelet bőrgyulladás kezelésére használja borogatás formájában. Ha a furunkulusokat pépesített zilizzel borogatjuk, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Gyógyhatása már az ókortól kezdve ismert, és érdekes, hogy ma is ugyanazoknak a panaszoknak az enyhítésére használjuk, mint akkor.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Orvosi_ziliz?id=86

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Orvosi-ziliz