Zeller (Apium graveolens)

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Apium_graveolens.JPG&filetimestamp=20100706154239
Leírás szerzője
Tolner Mária

Apium graveolens

Népies neve: celler

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tarozik. A zeller ismert fűszernövény. A meleg, napos helyeket kedveli. Jellegzetesen fűszeres illatú kultúrnövény, gumó alakú, húsos, répaszerűen megvastagodott gyökérrel. Fénylőn sötétzöld levelei 1-2-szer szárnyaltan összetettek, a levélkeszeletek rombusz alakúak, gyakran hármasan szeldeltek. Összetett ernyői fehéres virágúak. Az alsó ernyőcskék csaknem ülők, a felsőbbek hosszú kocsányúak, a gallér- és gallérkalevelek hiányoznak. Ikerkaszattermései gömbölydedek, 2 mm-nél kisebbek, a szürkészöldtől a barnásig változó színűek.

A növénynek mind a termését, gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik.

A termések tartalmaznak illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat, flavonoidokat, a gyökerekben poliinek is megtalálhatók.

A zeller termései serkentőleg hatnak a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban nemivágy-serkentőként is alkalmazzák, de ezen hatása klinikailag nem bizonyított.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Zeller?id=9

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Zeller