Zászpa, fehér (Veratrum album)

Kép forrása
http://de.academic.ru/dic.nsf/dewiki/1453195
Leírás szerzője
Tolner Mária

Veratrum album

A fehér zászpa  a liliomvirágúak rendjébe, a zászpafélék  (Melanthiaceae) családjába tartozó, Magyarországon védett, mérgező reliktum faj. Gyógynövény.

50-150 centiméter magas, évelő növény. Húsos gyöktörzsű, nagy termetű, tövén megvastagodó hengeres szárán merev, ép szélű levelei szórt állásúak, széles-tojásdadok, hosszában erősen redőzöttek, fonákjukon pelyhes szőrűek, lándzsásak. Végálló fürtös bugavirágzata dús virágú, 30–60 cm hosszú, kocsánya rövidebb a murvánál, 6 leplű virágai csillag alakúak, 8–15 mm szélesek, fehérek, vagy sárgásak (nálunk többnyire fehérek), kívülről zöldesek, az alsók hímnősek, a felsők csak porzósak. Toktermése 10–15 mm hosszú, ritkás szőrű. Június-augusztusban virágzik. Mérgező.

Leginkább a nedves réteket, lápligeteket, láperdőket kedveli. Gyökerének és gyöktörzsének kivonata erős hatású drog, ami gyógyszeralapanyag, de számos mérgező alkaloidot is tartalmaz.

Elmebaj elleni gyógyszerként használták az ókori görögök. Láz- és idegfájdalom-csillapítására, tetűirtásra, tüsszentőpornak is használták. Erősen mérgező hatása miatt ma már – közvetlenül használva – csak az állatgyógyászatban van némi szerepe. Vérnyomáscsökkentő alkaloidjait a protoveratrint és a germerint a gyógyszeripar dolgozza fel.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_z%C3%A1szpa

http://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1szpaf%C3%A9l%C3%A9k