Füzike, borzas (Epilobium hirsutum)

Kép forrása
http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/novenytan/novenytan-9-magaskoros
Leírás szerzője
Tolner Mária

Epilobium hirsutum

A borzas füzike a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjéhez, ezen belül a ligetszépefélék (Onagraceae) családjához tartozó faj.

A borzas füzike egész Európában megtalálható és gyakori.

A borzas füzike erősen elágazó szárú, 50-150 centiméter magas, elálló, hosszú, lágy szőröktől bozontos és rövid mirigyszőrös évelő növény. Levelei hosszúkásak vagy keskeny lándzsásak, szárölelők vagy kissé szárra futók, élesen fűrészes szélűek. Az alsó levelek átellenes, a felsők szórt állásúak. A 15-25 milliméter átmérőjű virágok élénk bíborszínűek, méhek vagy zengőlegyek porozzák. A sziromlevelek száma 4, a csészeleveleknél kétszer-háromszor hosszabbak. A bibe 4 hasábú, csillag alakban szétterülő cimpákkal. A termés 4 rekeszű, keskeny és hosszú tok. Éréskor felülről lefelé 4 keskeny kopáccsal nyílik fel, ezután a fehér szőrüstökkel ellátott magokat a szél hordja szét.

A borzas füzike álló- és folyóvizek partján, időszakosan víz alá kerülő iszapos talajokon (például homok- és kavicsbányákban), árkokban, nádasokban, nedves, út menti gyomtársulásokban nő.

A virágzási ideje júniustól szeptember végéig tart.

A flavonoidokat és cserzőanyagokat tartal­mazó virágzó hajtásait némely országban prosztatagyulladás kezelésére való teakeverékek összeállításához használják.

gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású.

Leveleit több rovarfaj fogyasztja, köztük pl. a Deilephila elpenor (kasmírlepke, szőlőszender) hernyója.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Borzas_f%C3%BCzike

http://xn--gygynvny-g1a9gqb.com/borzas-fuzike-epilobium-hirsutum-l.html

http://www.gyogynoveny.com/gyogynovenyek/fuzike-borzas