Izlandi zuzmó (Cetraria islandica L. Arch. )

Kép forrása
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Cetraria_islandica.jpg/800px-Cetraria_islandica.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Cetraria islandica L. Arch.

 Az izlandi zuzmó a Lecanorales rendbe, Parmeliaceae családba tartozó faj, hegyoldalak humuszos és homokos talaján, cserjeszerűen nő. 4-12 cm magas. A zuzmó lemezes-bokros talajlakó, villásan vagy agancsszerűen szétágazó. Az egyes hajtások 5-20 mm szélesek, levélszerűek, de többnyire görbék vagy barázdáltan elhajlók. A fény felőli oldaluk olíva- vagy barnászöld, az alsó oldaluk fehéreszöld vagy világosbarna, fehérfoltos.

A XVII. sz. óta az izlandi zuzmó a népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága tüdő- és torokpanaszok esetén. A népies "köhögés elleni", "láz elleni moszat" elnevezés is innen ered.

A telep (Lichen islandicus) depszideket és depszidonokat tartalmaz (fenoloknak fenolsavakkal képzett észterei), továbbá laktonokat, triterpéneket. A depszidek, illetve depszidonok összetételében a száraz telepek esetében leggyakrabban található zuzmósavak a protocetrársav, a cetrársav és a fumarprotocetrársav. Antibakteriális hatásúak.

Főzete a nagy mennyiségű szénhidrát miatt nyálkás, ezért kihűlve kocsonyásodhat, ennek megakadályozására az aznapi adagot elkészítés után langyosan tartják. Köptető (expectorans) és köhögéscsillapító hatása miatt a légutak hurutos betegségeiben használják. A zuzmók nyálkaanyagainak gyűjtőneve lichenin. Ezek az izlandi zuzmó esetében részben béta-glukán szerkezetűek (60-200 egyszerű monoszacharidból épülnek fel) és forró vízzel kivonhatók, részben pedig alfa-glukán jellegűek (izolicheninek, 42-44 cukoregységből képződnek) és hideg vízzel is kioldhatok. A licheninek az emésztőrendszerben nem hidroli-zálódnak, az izolichenineket viszont a szervezet cukrokként értékesíti.

A drogot a moháktól és más szennyeződésektől megtisztított telep szolgáltatja. Hatóanyaga a sok növényi nyálka miatt a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást is tulajdonítanak. A hivatalos gyógyászat a felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlja, de ettől függetlenül bármilyen megfázásos, fertőzéses betegségek esetén is javalott fertőtlenítő hatása miatt.

Ma az izlandi zuzmó mint teák alapanyaga is igen keresett. Különösen a száraz köhögés és a kezdődő influenzás fertőzés gyógyítására alkalmas, de gyomorrontás, étvágytalanság vagy betegség utáni gyenge állapot esetén is bevált szer.

Szerző által felhasznált források

http://www.izlandizuzmo.lapok.eu/fooldal

http://en.wikipedia.org/wiki/Iceland_moss

http://www.gyogynovenyek.com/gyogynovenyek-bovebben.php?id=454