Füzike, kisvirágú (Epilobium parviflorum)

Kép forrása
http://www.kuleuven-kortrijk.be/facult/wet/biologie/pb/kulakbiocampus/lage%20planten/Epilobium%20parviflorum%20-%20Viltige%20basterdwederik/epilobium%20parviflorum-viltige%20basterdwederik-11.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Epilobium parviflorum

A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozik. Karcsú szára dúsan leveles, a levelek lándzsa alakúak, szélük ép vagy fűrészes, a száron átellenesen állanak, a levelek hónaljából újabb hajtások erednek. A tojásdad, élénk rózsaszín szirmok száma 4-8, a porzók hosszúak. Az egész növény finoman, fehéren molyhos. Termése négy felé hasadó száraz toktermés, melyben hosszú repítőszőrt viselő barna vagy fekete magok ülnek. Gyakori faj, árok- és patakpartokon, tavak szélén, nedvesebb élőhelyeken fordul elő.

Felhasználható része  a virágos hajtás (Epilobii herba), amelyet májusban az első virágok megjelenésekor kell szedni.

Mocsaras helyeken, nyirkos, nedves, üde réteken nálunk is terem.

A növény gallotanninokat, flavonoidokat és fitoszterolokat tartalmaz.

A teája különféle prosztatabántalmak kezdetleges gyógyítására és gyulladáscsökkentésre használható fel. Teaként vagy teakeverékben alkalmazzák. Nem csak a férfiak gyógynövénye, gyulladáscsökkentő hatása miatt állandó hólyag- és húgyhólyaggyulladásban, hólyaggyengeségben szenvedő nők is sikerrel alkalmazhatják.

Tartós használata gyomorpanaszokat okozhat!

Szerző által felhasznált források

http://www.drflora.hu/?p=2323

http://novenyhatarozo.info/noveny/kisviragu-fuzike.html

http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/84