Vöröshere (Trifolium pratense)

Kép forrása
http://wildflowersofedinburgh.weebly.com/red-clover-trifolium-pratense.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Trifolium pratense

A vöröshere vagy réti here  a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a hüvelyesek (Fabales) rendjéhez, ezen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjához tartozó faj.

A réti here egész Európában gyakori. Takarmánynövényként is termesztik. A legfontosabb, fehérjékben gazdag herefaj.

A réti here alakgazdag, évelő növény, 15-30, néha 70 centiméter magas, felemelkedő vagy felálló, többnyire szőrös szárakkal. Levelei hármasak, a levélkék tojásdadok vagy hosszúkás lándzsa alakúak, ép szélűek, foltos rajzolattal. A kellemes illatú virágok bíborpirosak, gömb vagy tojás alakú fejecskékben nyílnak, általában kettesével állnak a szárakon. A csésze szőrös, 10 erű és fele olyan hosszú, mint a párta.

Gyógyításra a szárított virágot és az abból előállított vizes, alkoholos kivonatokat használják. Legfontosabb hatóanyagai az izoflavonoidok (fitoösztrogének) a ciánglikozidok, kumarinszármazékok és az aromás alkoholokat tartalmazó illóolajok.

A fitoösztogének az emberi ösztogénreceptorokhoz kötődve ösztogénszerű hatást fejtenek ki, a változókori panaszok enyhítésére és egyes  hormonhiány okozta időskoribetegségek (pl. csontritkulás) megelőzésére használják. Az izoflavonoidok antioxidáns hatásúak, csökkentik a vér és máj zsírszintjét, védik az ereket.

 A népi gyógyászatban gyomornyálkahártya gyulladás, depresszió, gombás fertózés, köhögés és más légúti fertőzések, szamárköhögés estén alkalmazzák. külsőleg pikkelysömör és ekcéma kezelésére használják.

Szerző által felhasznált források

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

 http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9ti_here