IRIS - Integrált Kockázati Információs Rendszer

Kép forrása
EPA - United States Environmental Protection Agency
Leírás szerzője
Békés Anita

IRIS - Integrált Kockázati Információs Rendszer

Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 1985-ben hozta létre az IRIS adatbázist, azzal a céllal, hogy ezáltal összegezze a környezetben megtalálható, az emberi egészségre veszélyes anyagokat és azok hatásait, illetve, hogy ezzel a hivatalos listával csökkenthesse a toxicitás vizsgálatoknál tapasztalt ellentmondásokat. Így az IRIS képezi alapját az EPA szabályozási tevékenységének. Az IRIS adatbázisa 1997 óta weben is hozzáférhető, és több mint 550 vegyi anyagot tartalmaz. Az adatbázis karcinogén (rákkeltő) és nem karcinogén hatások szerint vizsgálja az anyagokat, amelyeket az RfD (referencia dózis) és RfC (referencia koncentráció) értékekkel jellemeznek. Az IRIS adatbázisa csak angol nyelven érhető el.

A honlap nyitóoldalán (http://www.epa.gov/iris/index.html) a legtöbbet keresett vegyületek, elemek (pl.: kadmium, ezüst, 1,4-dioxin, formaldehid stb.) adatlapja nyitható meg közvetlenül. Teljes listás nézetben több mint 550 anyag adatlapját tekinthetjük meg ABC sorrendben, időrendben vagy egyéb módon szelektálva. Amennyiben megtaláltuk a listában a keresett anyagot, úgy választhatunk a QuickView vagy az IRIS Summary leirat között. A QuickView a legfontosabb információkat tartalmazza az adott anyagról, úgy, mint az adatok feltöltésének időpontját, a vegyület nevének szinonimáit, a legjellemzőbb krónikus, egészségügyi kockázatokat, valamint a rákkeltő hatásokat. Az IRIS Summary egy bővebb leírást ad a keresett vegyi anyagról, illetve itt tekinthetjük meg az irodalomjegyzéket és a referenciákat, amelyek segítségével tovább folytathatjuk vizsgálódásunkat. Némely anyagnál lehetőségünk van a Tox Review/ Support Document fájl megnyitására, amely az előző kettő tudományos alapját írja le, így információkat találhatunk a vizsgálat menetéről is, az azokból levont következtetéseken túl.

Az IRIS adatbősége és összetettsége ellenére is igen könnyen kezelhető, így a szakemberek mellett az érdeklődők is hasznos információkat találhatnak az őket körülvevő veszélyes anyagokról, és azok hatásairól. Az adatbázist folyamatosan frissítik, bővítik, így naprakész és releváns információkhoz juthatunk általa.

Szerző által felhasznált források

http://www.epa.gov/IRIS/ http://www.epa.gov/iris/intro.htm http://cfpub.epa.gov/ncea/iris/index.cfm?fuseaction=iris.showSubstanceList