Ugrás a tartalomra

Mikroorganizmusok szaporodása

Kép forrása
http://amontenegro.blogspot.com/2009/05/extremely-hidden-paper-alternative.html
Leírás szerzője
KÖRINFO

A mikroorganizmusok számát az időben ábrázolva féllogaritmikusan jellemző szaporodási görbét kapunk. A szaporodási görbe a következő jellemző szakaszokra oszthatóak:

- lag fázis: ebben a szakaszban a mikroorganizmusok alkalmazkodnak a környezet körülményeihez, látszólag nyúgvó tenyészetet figyelhetünk meg, azonban a sejten belül rendkívüli intenzitással folyik a szapoodáshoz szükséges enzim- és struktúrfehérjék szintézise.

- a log vagy exponenciális növekedés szakaszában a fajlagos növekedési sebesség maximális, a mikroorganizmusok szaporodása kiegyensúlyozott. 

- a stacionárius fázisban a sejtszám növekedése megáll.

- hanyatló fázis: a limitáló szubsztrát (tápanyag) elfogyása, helyhiány vagy esetleg a toxikus, gátló metabolitok (anyagcseretermékek) feldúsulásának köszönhetően a sejtszám drasztikusan csökkeni kezd, a mikroorganizmusok pusztulása figyelhető meg.