Ugrás a tartalomra

Citromsav

Kép forrása
http://www.tankonyvtar.hu/biologia/fermentacios-080904-53
Leírás szerzője
KÖRINFO

A citromsav egy igen erős sav, de nem korrozív sav. Kellemes íze miatt az élelmiszeriparban is használják nagy mennyiségben ödítőkben, lekvárokban, édességekben a megfelelő íz kialakítására és stabilizátorként is. A fémiparban fémek tisztítására, passziválására alkalmazzák. Szintén elhasználják a gyógyszer-, és műanyagiparban is.

Főként az Aspergillus niger, a Candida lipolytica és a Trichoderma viride fajokkal termeltetik ipari körülmények közt. A fermentáció során olyan törzseket használnak, melyek anyagcsereútjaiból kiiktatják a citromsvavat tovább bontó lépéseket, ez a citromsav felhalmozódásához vezet. A citromsav a Citrát-ciklusban keletkezik.

Szerző által felhasznált források

http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/Biotermektech/BSc%20-%20Bioterm%e9k-1/4%20SZERVES%20SAVAK%20sz%f6veg.pdf