Ugrás a tartalomra

Érzékszervi vizsgálatok

Kép forrása
http://www.campden.hu/eng/index.php
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Érzékszervi vizsgálatok

A külvilágról érzékeléssel kapott információik összehasonlítása:

látás útján a legtöbbet, kb. 83%,

hallással 11%,

szaglással 3,5%,

tapintással 1,5%,

ízlelés útján 1%.

A külvilág információi közül a látás az elektromágneses hullámok, a hallás a levegő

rezgései, a tapintás a nyomás és hőmérséklet fizikai ingerein alapszik. A szaglás és ízlelés kémiai ingereken, kémiai érzékeléseken alapszik. Az érzékelés során a szervezetet ért külső, vagy belső ingerekből ingerület keletkezik, ami a központi idegrendszerbe jut és ott tudatosul, „érzet” keletkezik. A receptorsejtek az ingerek felfogására alkalmas neuronok, amelyek specifikusak.

Szerző által felhasznált források