Kép forrása
http://www.campden.hu/eng/index.php
Leírás szerzője
Gruiz Katalin
Érzékszervi vizsgálatok
A külvilágról érzékeléssel kapott információik összehasonlítása:
látás útján a legtöbbet, kb. 83%,
hallással 11%,
szaglással 3,5%,
tapintással 1,5%,
ízlelés útján 1%.
A külvilág információi közül a látás az elektromágneses hullámok, a hallás a levegő
rezgései, a tapintás a nyomás és hőmérséklet fizikai ingerein alapszik. A szaglás és ízlelés kémiai ingereken, kémiai érzékeléseken alapszik. Az érzékelés során a szervezetet ért külső, vagy belső ingerekből ingerület keletkezik, ami a központi idegrendszerbe jut és ott tudatosul, „érzet” keletkezik. A receptorsejtek az ingerek felfogására alkalmas neuronok, amelyek specifikusak.
Szerző által felhasznált források