Fűtőolaj

Kép forrása
http://www.pokerakademia.com/poker_strategia/bankroll_menedzsment/behuztam_a_200_000_dollaros_fonyeremenyt_3_specialis_termekek/
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A fűtőolaj gyúlékony, cseppfolyós anyag, kőolajból állítják elő. Fűtésre használják kályhákban és kazánokban. Régebben olajkályhában tüzeltek vele a háztartásokban, ma már csak ipari kazánok, villamos energiát termelő erőművek vagy távfűtőművek használják. A dízelolajhoz hasonló kőolajszármazék.

A környezetre és az emberre veszélyes anyag, vigyázni kell, hogy ne kerüljön az élővizekbe vagy talajba, mert az ivóvizet és vízi élővilágot károsítja. Egyrészt mérgezi az élőlényeket, másrészt a víz felületén úszik (szivárványszínű hártyát képez), ezzel elzárja a víz felszínét a levegőtől. A vízben élő élőlények a vízbe beoldódott levegővel lélegeznek, a vékony olajréteg megakadályozza a levegő vízbe oldódását, így a vízi élőlények (pl. halak, kagylók) pusztulásához vezet.

A képen a kőolaj bányászathoz használt bólogatós kutat látjuk. Ezekkel a kutakkal szivattyúzzák fel a föld mélyéből a kőolajat.

A kiszivattyúzott kőolajat olajfinomítóba szállítják, általában csővezetéken, ahol különböző termékeket gyártanak belőle, például: benzin, dízelolaj, fűtőolaj, motorolajok, stb.