Légszennyezettség

Kép forrása
http://www.origo.hu/auto/20090113-szmogrendelet-kitiltjak-a-regebbi-autokat-a-belvarosbol.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A levegőszennyezettség a környezet szennyezésének egy fajtája.

A tiszta levegő természetben előforduló, emberre nem ártalmas anyagokból áll.  

A levegőszennyezettség két fő forrásból származhat. Az első szennyező forrás az ún. természetes légszennyezettség. Ez azt jelenti, hogy a természeti jelenségek, a természetben megtalálható anyagok szennyezhetik a levegőt. Például: légszennyezés a kitört vulkánok porából, erdőtüzek füstjétől, óceánokból származó tengeri sókból, kozmikus porból, a szél által szétfújt növényi pollenekből, mocsarakból és nedves, vizes területekről, valamint más olyan forrásokból származik, amiket az ember nem befolyásol. Ez évszázadokon keresztül előfordult, így ezekhez a jelenségekhez a levegő hozzáigazodott.

A második, manapság egyre gyakoribb  légszennyezést okozó forrás az emberhez kapcsolódik. A levegőt az ember által termelt anyagok szennyezik, például az autók kipufogógázában lévő anyagok, vagy a gyárak kéménye által a levegőbe bocsátott füst. Ezek az anyagok megváltoztatják a levegő természetes összetételét és károsak lehetnek az emberi egészségre, a növényekre, az állatokra, a talajra és a vízre is.

A szennyezett levegő különböző betegségeket okozhat, például tüdőbetegséget, asztmát vagy akár rákot is. A levegőt szennyező anyagok egy részét szabad szemmel is lehet látni, például szmogriadó idején a levegőben szálló por és füst sűrű felhőt alkot.

A levegőszennyezettséget minden nap többször is megmérik. Ha túl magas érték ez, akkor figyelmeztetik az embereket. Néhány országban, ahol nagyon szennyezett a levegő, az emberek szájukat-orrukat elfedő maszkban járnak, hogy ne lélegezzék be a levegőben lévő szennyezőanyagokat.

Fontos, hogy vigyázzunk a levegő tisztaságára, mivel a levegő minden élőlény létezéséhez kell.Levegő nélkül nincs élet a Földön, nincs emberi élet.