Guargumi

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Guaran.svg&filetimestamp=20090626173042
Leírás szerzője
KÖRINFO

A guargumi, más néven guarenyv, guargyanta vagy guarmézga, a guarbab (Cyamopsis tetragonoloba) magjában található mézga.

A guargumi fő komponense a guarán, amely egy galaktomannán típusú heteropoliszacharid. A makromolekula gerincét 1-4 kötésekkel kapcsolódó β-D-mannopiranózlánc alkotja, ehhez átlag két mannózonként 1-6 kötéssel galaktopiranozil-oldalláncok kapcsolódnak. Egy guaránlánc átlagosan 10 000 alegységből áll.

A száraz guarbabot megőrlik és ezt az őrleményt por formájában hozzák forgalomba. Ez a por vízben duzzadó, gélképző, gumiszerű anyagot eredményez.

A guargumi por minősítése azon alapul, hogy milyen az oldékonysága, emulgeálóképessége és gélképzőképessége. Ha gélképzőképessége nem elég nagy, az megnövelhető bórax vagy kalciumsók adagolásával.

A keményítőnél, de még a szentjánoskenyér lisztnél is hatékonyabban sűrít, ezért gazdaságos viszkozitásnövelő szer, kis mennyiség is elegendő viszonylag nagy viszkozitás eléréséhez. A sűrítésen kívül alkalmas többfázisú rendszerek, emulziók stabilizálására, megakadályozza a víz-olaj emulzió szétválását vagy szuszpenziókból a szilárd anyag kiülepedését.

Előnyösen alkalmazható élelmiszerek lefagyasztásánál, használata mellett nem sérül az élelmiszer textúrája.

Néhány éve szennyezett guargumu használata miatt az élelmiszerekben dioxinokat mutattak ki. A guarbabot feltehetően szennyzett talajban termelték. A talaj szennyeződhet illegális hulladéklerakás, kőolajhulladékok, égetési maradékok, hamuk lerakásat, esetleg égetéssel kiírtott erdők helyén visszamarad égéstermékek miatt.

Elsősorban élelmiszeripari adalékanyagként alkalmazzák (Wikipédia):

  • öntetek (majonéz, ketchup, szószok): növeli a víz-olaj emulzió stabilitását
  • tejtermékek (kakaóitalok és ízesített tejitalok, lágy sajtok és sajtkrémek): javítja az állagot, fenntartja az egységes viszkozitást és színt
  • üdítőitalok (alkoholmentes italok és szörpök): kialakítja az ideális viszkozitást
  • húskészítmények (sonka és felvágottak): síkosító és kötőanyag
  • gyümölcsgélek (lekvárok, dzsemek, gyümölcszselék, puding, gumicukor): gélképző, viszkozitásnövelő, bevonatképző, fényesítő és vízmegtartó
  • sütőipari termékek (kenyér, péksütemények, kekszek): elősegíti a tészta nedvességtartalmának megőrzését
  • mirelittermékek (jégkrémek): gátolja a jégkristályképződést, ellenállóbbá teszi az élelmiszert a fagyasztásnak és a felolvasztásnak, stabilitásnövelő, megnyújtja az eltarthatóságot
  • állateledelek (konzervek): gélképző, szuszpenziók stabilitását növeli, nedvességmegtartó

Gyógyszeriparban gyógyszerként vagy adalékként alkalmazzák:

  •  Antacid készítmények
  • Ozmotikus hashajtók (mint emészthetetlen élelmi rost)
  • Étvágycsökkentők (teltségérzetet kelt).
  • Szuszpenziós és emulziós gyógyszerformák stabilizálása, nedvességkötése
  • Hidrogélek létrehozása
  • Tabletták szétesésének elősegítése, kontrollált hatóanyagleadás biztosítása
  •  Mikrokapszulák előállítása.

Ipari alkalmazása is kiterjedt, használják:

  • Olajbányászatban, olajkútfúráskor a fúrófolyadékhoz
  • Papírgyártáshoz
  • Textiliparban a textúra kialakításához és a színnyomáshoz,
  • Ércfeldolgozáshoz, ércelőkészítében iszapokhoz flokkulálószerként
  • Robbanóanyaggyártáshoz gélképzóként.




 

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Guargumi