Skip to main content
Photos > Basic environmental knowledge gallery > Mikroorganizmusok szerepe a gyógyászati jelentőségű rekombináns fehérjék előállításában

Insulin

Source of the photo
http://www.kutyavari.hu/cukorbetegseg.htm
Author of the description
KÖRINFO

 

Az inzulin egy emlőshormon, mely nélkülözhetetlen a cukorbetegek számára, hiszen a diabetes: egy cukor anyagcserezavar betegség, amikor is megemelkedika vércukorszint, hiszen nem termel a szervezet inzulint, mely a cukrot elvonná a vérből és a sejtek belsejébe szállítaná, hogy az ott metabolizálódhasson. A hasnyálmirigy Langerhans-szigetei termelik. 

Az inzulin volt az első rekombináns módszerrel előállított fehérje. Két aminosavláncból áll (21 +30 aminosav), amelyeket két diszulfidhíd köt össze és egy stabilizál. A humán, marha és sertés inzulinközött csak néhány aminosav a különbség. 

Fermentációja génmanipulált mikroorganizmusokkal történik. Ez a génmanipulált mikroorganizmus az E. coli.

A két különböző hosszúságú lánc együtt és külön-külön is előállíítható ugyan abban, vagy két különböző mikroorganizmusban. A fermentáció a következő módokon történhet:

– Az A és B lánc termelése külön-külön E. coli-val, majd összekapcsolás. 

– Pro-inzulin fermentációja E. coli-val, majd átalakítása. 

– Pre-pro-inzulin fermentációja E. coli-val, majd hasítások. 

– Pro-inzulin fermentáció S. cerevisiae-vel, majd láncvégi aminosav csere. 

 

 

Source of description

www.wikipedia.org

www.macosz.hu

www.littletree.com.au/dna.htm

http://www.accessexcellence.org/RC/VL/GG/transfer_and.php

Mikroorganizmusok szerepe a gyógyászati jelentőségű rekombináns fehérjék előállításában