Az inzulin egy emlőshormon, mely nélkülözhetetlen a cukorbetegek számára, hiszen a diabetes: egy cukor anyagcserezavar betegség, amikor is megemelkedika vércukorszint, hiszen nem termel a szervezet inzulint, mely a cukrot elvonná a vérből és a sejtek belsejébe szállítaná, hogy az ott metabolizálódhasson. A hasnyálmirigy Langerhans-szigetei termelik.
Az inzulin volt az első rekombináns módszerrel előállított fehérje. Két aminosavláncból áll (21 +30 aminosav), amelyeket két diszulfidhíd köt össze és egy stabilizál. A humán, marha és sertés inzulinközött csak néhány aminosav a különbség.
Fermentációja génmanipulált mikroorganizmusokkal történik. Ez a génmanipulált mikroorganizmus az E. coli.
A két különböző hosszúságú lánc együtt és külön-külön is előállíítható ugyan abban, vagy két különböző mikroorganizmusban. A fermentáció a következő módokon történhet:
– Az A és B lánc termelése külön-külön E. coli-val, majd összekapcsolás.
– Pro-inzulin fermentációja E. coli-val, majd átalakítása.
– Pre-pro-inzulin fermentációja E. coli-val, majd hasítások.
– Pro-inzulin fermentáció S. cerevisiae-vel, majd láncvégi aminosav csere.
www.wikipedia.org
www.macosz.hu
www.littletree.com.au/dna.htm
http://www.accessexcellence.org/RC/VL/GG/transfer_and.php