A komposzt a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát javítja.
A komposzt nagy humusztartalmú, földszerű anyag.
A komposztot szerves hulladékokból készítjük. Szerves hulladék a kerti és konyhai hulladék. Komposzthoz nyers hulladékot használjunk. A főtt étel maradékát ne tegyük a komposztba.
A mezőgazdaságban keletkező melléktermékek is komposztálhatóak. Ilyen melléktermékek a szalma, kukoricaszár, maghéjak,nyesedék, stb.
A szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszapot is szokták komposztálni. Ezzel vigyázni kell, mert ha a vízben volt mérgezőanyag, akkor az iszapban és a komposztban is lehet belőle.
Komposztáláshoz kiváló anyagot szolgáltatnak a lombok és falevelek, a lenyírt fű, mert jelentős a szervesanyag és nitrogén tartalmuk.
Állati trágyákat is felhasználhatunk a komposzthoz, és ha fával fűtünk, akkor a fahamut is hozzákeverhetjük.
A komposztáláshoz bárki készíthet a kertjében egy nagyobb gödröt vagy deszkákkal körülhatárolt tárolót, esetleg vásárolhat készen kapható komposztáló edényt. Ezeket a kertészeti árudákban árulják.
A koposztálás során a komposztba tett anyagnak levegőznie kell, ezért lazán kell berakni vagy lazítóanyagot kell közé rakni (pl. száraz falevél, apró gallyak, faforgács, stb.) Ha nem levegőzik a komposzt, akkor berothadhat, ami káros folyamat. Átforgatással, átkeveréssel is lehet lazítani.
A jó komposzt nem büdös, szinte teljesen szagtalan, egy idő után kellemes földszaga van.
A komposzt jó hatással van a talajra. A komposzt javítja a talaj szerkezetét, növeli a talaj vízmegkötő képességét, javítja a növények tápanyagellátását. Nem negdi kimosódni a talajból az értékes növényi tápanyagokat. Egészséges, ellenálló növények fognak nőni a komposzttal megjavított talajon.
Aki részletesebb ismereteket szeretne szerezni, kattintson ide!
http://enfo.hu/keptar/4095