www.enfo.hu

Hormonok

Szerző:
BME-ABÉT

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

A hormonok olyan szervezet által termelt természetes vegyi anyagok, amelyek hatással vannak a sejtek működésére, szabályozva ezzel az élőlények életfolyamatait. Ezek a kémiai hírvivő molekulák megtalálhatók minden élőlényben.
A növényekben található hormonhatású anyagok – fitohormonok – a növényi szervezet adott helyein termelődnek, majd egy másik pontján fejtik ki hatásukat. Ezek a hormonok nem olyan specifikusak, mint az állati és emberi hormonok, leginkább a növények növekedésére és fejlődésére hatnak.
Az állati és az emberi hormonok a vérben oldott állapotban találhatók meg. Mind a gerinctelenek, mind a gerinces állatok szervezetében találhatók hormonvegyületek, azonban lényeges különbség fedezhető fel ezen állatok belső elválasztású mirigyrendszerének fejlettségében. A gerincesek fejlettebb belső elválasztású mirigyrendszerrel rendelkeznek. Az emberi szervezetben a hormonokat belső elválasztású mirigyek (hipotalamusz, agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, petefészek, here és tobozmirigy és terhesség esetén méhlepény) és egyéb szervek (vese, máj, szív, gyomor-bélrendszer, stb.) termelik.

Forrás

Dr. Ábrahám Sándor, Dr. Kiss István, Biokémia III. Funkcionális biokémia, Veszprémi Egyetemi Kiadó, Veszprém, 2001

Kép forrása: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Illu_endocrine_system.png